OVO SU 33 KRIVCA KOJA IZAZIVAJU RAK: Prvi na listi šećer, a na poslednjem nešto što će vas posebno iznenaditi

NovostiOnline

17. 10. 2019. u 19:15

Brojne opsežne studije rađene protekle decenije identifikovale 33 kancerogene stvari koje su, naučno dokazano, povezane s malignim procesima

ОВО СУ 33 КРИВЦА КОЈА ИЗАЗИВАЈУ РАК: Први на листи шећер, а на последњем нешто што ће вас посебно изненадити

Depositphotos

Neki slučajevi karcinoma su izvan naše kontrole, određeni genetskim defektima i predispozicijama koje se prenose s jedne generacije na drugu ili su podstaknuti genetskim promenama koje prolazimo tokom svog života. Ipak, isto tako znamo da udisanje određenih materija, jedenje nekih namirnica i upotreba nekih vrsta plastike znatno povećava rizik od nastanka smrtonosnih vrsta karcinoma, ističu naučnici.


Oni su analizirali brojne opsežne studije rađene protekle decenije i identifikovali najveće krivce - 33 kancerogene stvari za koje su, naučno dokazano, snažno povezane s nastankom malignih procesa u telu.


KAKO NASTAJE RAK


Svaki put kad se ćelija podeli, enzimi koji učestvuju u sintezi, u proseku prave čak oko 120 hiljada greški. Da li je to mnogo ili malo, sasvim je nebitno, sve dok se ne dogodi ključna greška koja deluje kao okidač raka zahvaljujući abnormalnom radu ćelije, rastu i neprekidnom dupliranju. Takva ćelija ignoriše signale da prestanež i stimuliše telo da je opskrbljuje krvlju kako bi još rasla. Tada se takva ćelija beskonačno razmnožava, odnosno rak širi po telu. Naravno, ključno je i o kojem se tipu raka, odnosno greške radi, jer kod jednih to ide brže, a kod drugih sporije.


Prema naučnim predviđanjima će u sledećih 50 godina svaki treći čovek tokom svog života oboleti od raka, a više od 30 posto slučajeva bolesti moglo bi se sprečiti usvajanjem zdravih životnih navika, izbegavanjem poroka poput cigareta i alkohola - ali prvenstveno izbegavanjem kancerogene hrane.


1. ŠEĆER


Naučnici ističu da konzumacija prevelikih količina šećera ne dovodi samo do gojaznosti i nastanka dijabetesa, već može aktivno oštetiti ćelije i povećati rizik od nastanka raka.


Nova istraživanja pokazuju da šećer može podstaći rast tumora u telu jer rak koristi šećer kao "gorivo". Za razliku od zdravih ćelija, ćelije raka mogu da pretvore svoju energiju iz glikolize bez kiseonika, u procesu anaerobne glikoze.


- Hiperaktivna konzumacija šećera ćelija karcinoma dovodi do začaranog ciklusa kontinuirane stimulacije razvoja i rasta karcinoma - kaže Džoan Tevelin, belgijski molekularni biolog nakon objavljivanja svoje studije, za koju se smatra da će dovesti do boljeg razumevanja interakcije šećera i raka, što bi moglo pomoći u kreiranju ciljanih strategija ishrane za pacijente.


2. PROCESUIRANA HRANA


Svaka hrana koja dolazi u plastičnom pakovanju, industrijski je zatvorena i dizajnirana je da traje mesecima bez kvarenja: Može biti brzo rešenje kada smo gladni, ali takođe povećava i rizik od nastanka raka.


Ovim namirnicama se kroz industrijsku proizvodnju tipično dodaju konzervansi, a najčešće je reč o štetnim nitratima, koji im povećaju rok trajanja. Ti aditivi se kroz godine akumuliraju u telu i mogu naneti štetu na nivou ćelija i dovesti do nastanka bolesti poput raka.




3. PUŠENjE


Iako se duvanska industrija svojski trudila da to opovrgne, nema sumnje da duvanski dim sadrži najmanje 70 hemikalija koje su kancerogene. Nisu izloženi samo pušači, već i oni u njihovoj neposrednoj blizini - pasivni pušači koji su izloženi pušenju kod kuće ili na poslu. Oni imaju od 20 do 30 posto veći rizik od nastanka raka pluća. Duvanski dim može uzrokovati rak pluća, ali i još 16 vrsta raka, poput raka debelog creva ili raka dojke. Procene upućuju na to da oni koji puše između 1 i 14 cigareta dnevno imaju osam puta veći rizik od umiranja od raka pluća u odnosu na nepušače. Kod onih koji puše 25 ili više cigareta na dan taj rizik je veći čak 25 puta.



4. SUNČANjE BEZ ZAŠTITE I SOLARIJUM


Ljudi koji su počeli da koriste solarijum pre 35-e godine života imaju 87 posto veću verovatnoću od obolevanja od malignog melanoma u poređenju sa onima koji nikad nisu išli u solarijum. Osim toga, ljudi koji su počeli da koriste solarijum pre 35-e godine života imaju 87 posto veću šansu od obolevanja od malignog melanoma u poređenju s onima koji nikad nisu išli u solarijum. Sunce takođe šteti, a najopasnije su opekotine i to one nastale u ranijoj životnoj dobi, kažu naučnici.






5. TOKSIČNE HEMIKALIJE NA POSLU


Neki ljudi rade s kancerogenim hemikalijama svaki dan, a studije pokazuju da su pod najvećim rizikom oni koji rade s aluminijumom, moleri, radnici koji rade na poslovima asfaltiranja, proizvođači gume, frizeri, kozmetički radnici koji rade gel na noktima. Osim toga, studije otkrivaju da je uopšteno rad u noćnim smenama nešto što povećava rizik od nastanka raka, a uzrok toga je poremećaj cirkadijalnog ritma koji reguliše budnost i spavanje. To dovodi do hormonske neravnoteže u telu i povećava rizik hroničnih upala koje se mogu pretvoriti u rak.



6. ARSEN


Prirodni sastojak Zemljine kore, je u svom anorganskom obliku izuzetno toksičan. Često se može pronaći u kontaminiranoj pitkoj vodi, poput na primer Bangladeša ili na sličnim mestima gde sistemi za navodnjavanje useva sadrže vodu s arsenom. Svetska zdravstvena organizacija kaže da najmanje 140 miliona ljudi u 50 zemalja pije vodu koja sadrži visok nivo arsena. Osim toga, arsen je jedan od najkancerogenijih sastojaka cigarete.


7. MESO SA ROŠTILjA


Iako je hrana sa roštilja zaista ukusna, naučnici su otkrili da pripremanje mesa na taj način oslobađa karcinogen nazvan heterociklički aromatski amin, jer dolazi do promene hemijske i molekularne strukture mesa.


Podaci prikupljeni od 62.000 osoba u periodu od 9 godina pokazuju da ispitanici koji su često konzumirali meso pečeno na roštilju ili na neki sličan način imaju 60 posto veće šanse za rak pankreasa u odnosu na ispitanike koji su preferirali slabije pečeno meso ili ga uopšte nisu jeli. Osim toga, crveno meso pripremljeno na ovaj način redovnom konzumacijom povećava rizik od nastanka raka prostate.




8. UGLjEN


Kod rudara koji iskopavaju ugljen decenijama imaju veću stopu obolevanja od karcinoma pluća, bešike i želuca. Najopasniji su poslovi na gasifikaciji ugljena i destilaciji kamenog ugljena.

Kako je došlo do OTMICE AUTOBUSA na liniji 59? Tinejdžer je u tri koraka pokrenuo vozilo!



9. ALKOHOL


Redovno konzumiranje alkohola u većim količinama može povećati rizik od razvoja nekoliko različitih vrsta raka, uključujući rak grla, jetre, dojke i debelog creva. Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, "rizik od razvoja raka povećava se s količinom alkohola koju osoba popije."


Nova analiza koja je obuhvatila 600.000 ljudi u 19 zemalja s visokim dohotkom utvrdila je da je konzumiranje više alkohola povezano s razvojem svih vrsta karcinoma probavnog sistema. Druga nedavna studija konzumenata alkohola u 195 zemalja širom sveta otkrila je da je više od 25 posto smrti povezanih s alkoholom kod ljudi starijih od 50 godina zbog raka.



10. IZDUVNI GASOVI


Stručnjaci su utvrdili da izduvni gasovi dizel motora izazivaju rak pluća, a pozitivno su povezani i s povećanim rizikom od raka bešike. Izduvni gasovi dizel motora premešteni su iz grupe 2A (mogući kancerogeni) u grupu 1 (materije koje imaju definitivnu vezu s rakom). Za razliku od dizel, izduvni gasovi benzinaca za sada ostaju u grupi mogućih kancerogenih materija.


11. USOLjENA I UKISELjENA HRANA


Kad se dimljena hrana kuva na visokim temperaturama, od nitrata nastaju još opasniji nitriti. Ipak, to se ne odnosi na namirnice koje kiselite ili dimite sami. Jedna od namirnica za koju je dokazano da je kancerogena je tradicionalna kineska slana riba.



12. RAD S ULjEM


Hemikalije koje se koriste za razvrstavanje i odvajanje ulja koja se mogu ispuštati u vazduh i vodu uključuju benzen i formaldehid koji dokazano uzrokuju rak.



13.PRERAĐENO MESO VIRŠLI, KOBASICA...


Kupljena slanina, burgeri, kobasice, crveno meso i mesne prerađevine predstavljaju rizik za oboljevanje od raka, a po kategoriji štetnosti ulaze u grupu sa cigaretama, alkoholom, arsenom i azbestom, upozorenje je WHO-a nastalo na osnovu brojnih studija. Najčešće su posledice preterane konzumacija ovih prerađevina rakovi probavnog sistema - želuca, creva i pankreasa, a stručnjaci ističu da se studije odnose na industrijski obrađene mesne prerađevine.


14.AZBEST


Izloženost značajnim koncentracijama azbesta može uzrokovati rak pluća, mezoteliom (rak pleure), azbestozu i razne druge bolesti pleure. Bolesti povezane s azbestom najčešće nastaju kod osoba koje su dugotrajno ili često izložene azbestu, posebno većim koncentracijama, što se događa kod profesionalne izloženosti. Iako je danas zabranjen, azbestni krovovi i fasade još uvek se nalaze na brojnim privatnim kućama i zgradama, pa i javnim ustanovama poput škola i bolnica.


15.GLIFOSAT


Česti ubica korova, Monsantov glifosat je dokazano kancerogen, a danas je on najčešći herbicid koji se koristi u poljoprivredi širom sveta. Povezuju ga sa povećanim rizikom nastanka non-Hodgkinovog limfoma kod poljoprivrednika.




16.PILjEVINA


Radnici u pilanama i stolari koji redovno udišu piljevinu iz seče i oblikovanja drva imaju veću verovatnoću da će razviti rak sinusa i nosne šupljine od prosečne osobe.


17.HORMONSKA KONTRACEPCIJA I ESTROGEN


Žene koje rano dobiju prvu menstruaciju ili ranije uđu u menopauzu imaju veći rizik od raka dojke jer su izložene većim nivoima estrogena i progesterona kojeg stvaraju jajnici. Takođe, veći rizik imaju i žene koje su koristile hormonsku terapiju tokom menopauze, ali i kao kontracepciju.


18.VIRUSI


Zaraza nekim vrstama virusa povećava rizik od nastanka raka u organizmu, a to su hepatitis B i C virusi, HPV virusi, Epstein-Barr virus. Takođe, dokazano je da Helikobakterija može biti povezana s rakom želuca.


19.PORODICA


Neki rizici od raka se prenose generacijski. Na primer, određene vrste raka dojke rezultat su mutacija u genima BRCA1 i BRCA2.


20.GOJAZNOST


Dokazano povećava rizik od karcinoma dojke, debelog creva, rektuma, jednjaka, bubrega i pankreasa.




21.FORMALDEHID


Već godinama je poznato da je jedan od uzročnika tumora nosne šupljine, a ovo konzervirajuće i dezinfekcijsko sredstvo povezuje se i s drugim brojnim oblicima raka.



22. SILIKONSKI IMPLANTATI


Ako ste mislili da su sigurni - nisu, jer umetanje stranih tela u organizam izaziva trajne upale, pokazala je studija klinike Mejo.


23. ZAGAĐENjA IZ VAZDUHA


Smog i čestice u njemu dovode do raka, a posebno je opasno udisanje čestica čađi, koje se povezuju s karcinomom pluća, jednjaka i mehura.


24. SILICIJUM


Silicijum je prirodni mineral koji se nalazi u pesku, kamenu i betonu. Kada građevinski radnici i rudari udahnu čestice rezanjem, piljenjem ili bušenjem u stene, to može povećati rizik od razvoja raka pluća.


25. ZRAČENjE


Rendgenski i gama zraci dokazano uzrokuju rak, kao i naravno UV zrake. Ipak, jedno snimanje u bolnici neće izazvati rak, jer su za to potrebne veće količine i doze zračenja, na primer poput izloženosti radijaciji u Černobilu. Osim toga, i sam rak se često tretira zračenjem. Ipak, američko društvo za borbu protiv raka upozorava da "ne postoji prag ispod kojeg se smatra da je takva vrsta zračenja potpuno sigurna".

26. Hronična upala


Hronična upala od dugoročnih infekcija, bolesti creva ili gojaznosti mogu oštetiti DNK neke osobe i dovesti do većeg broja karcinoma.


27. PLASTIKA


Novi dokazi otkrivaju da je industrija plastike godinama prikrivala dokaze o štetnosti BPA, na sličan način kako je duvanska industrija odbijala vezu između cigareta i raka pluća. Slično je uočeno kod većine plastičnih polimernih materijala.



28. GMO HRANA


Brzinski rast industrije genetski modifikovanih useva kontaminirala je našu ishranu na alarmantnom nivou. Više od 90 posto svetskog kukuruza i soje je genetski modifikovano, a o učincima istog još se raspravlja. Stručnjaci se slažu da pre nego što je GMO dodat u sastav više od 1000 namirnica nisu sprovedena adekvatna istraživanja o njegovom uticaju i nitko ne zna dugoročne posledice konzumiranja takve hrane.



29.KOKICE IZ MIKROTALASNE


- U omote su dodane sintetičke hemikalije, pogotovo u industriji brze hrane, koje bi trebalo da spreče da iscure masti - objašnjava nutricionistkinja Elisija Gudman.


- Kokice za mikrotalasnu su pune tih hemikalija, koje se, kad se zagreju, automatski šire u same kokice. One štetno deluju na vaš endokrini sistem, a povezane su razvojem karcinoma, povišenim lošim holesterolom, lošim imunitetom, bolestima štitne žlezde i neplodnosti.



30. GAZIRANA PIĆA


Gazirana pića nisu hrana, a previše se konzumiraju u modernoj prehrani. Jedna limenka sadrži 40 grama šećera, a sve što sadrži više od osam grama šećera smatram preteranim. Osim toga, umetni zaslađivači u gaziranim pićima doprinose pretilosti i dijabetesu te se često povezuju s nastankom raka.


31. BELO BRAŠNO


Kad je brašno rafinisano, iz njega se uklanjaju sve nutritivne vrijednosti. Potom se izbeljuje s gasom kako bi postao privlačniji potrošačima. Glikemijski indeks belog brašna je izuzetno visok - što znači da povećavanivo insulina, a ne osigurava "gorivo" telu. Ugljeni hidrati iz njega se pretvaraju u šećere, tako da učestala konzumacija belog brašna koji mogu dovesti do povećane otpornosti na insulin te su kao takvi poželjno gorivo za tumore.


32.LAJT PROIZVODI


Fat-free zvuči kao nešto dobro, jer za većinu masti predstavljaju nešto loše, ali ovakve namirnice su jako nezdrave. Prehrambena industrija počela je da zamenjuje životinjske masti s nezasićenim biljnim uljima koja su dovela do povećanja potrošnje trans-masti. A kako bi to nadoknadili, proizvođači su počeli da dodaju velike količine šećera, između ostalog. Drugim rečima, rizikujete debljanje, dijabetes, srčane bolesti i rak.



33.OSVEŽIVAČ VAZDUHA


Sladak miris u zraku često dolazi u paketu s naftalenom i formaldehidom, poznatim kancerogenima. A sadrže i niz drugih toksičnih hemikalija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Grof

17.10.2019. 19:45

Prvo. Ovde su naveli secer na prvom mestu ali kako sam shvatio uopste ne izaziva pojavu raka nego samo donekle ubrzava njegov razvoj! Drugo. Nigde ne spomenuse blagodeti OSIROMASENOG URANIJUMA!!! Jos ce i da nas tuze jer imamo fabriku secera u Crvenki!!!

Pera

17.10.2019. 22:14

@Grof - Šećer odnosno glukoza je največi uzročnik oboljenja organizma od kancera. Naime u prošlom veku dr. Otto Warburg dobio je Nobelovu nagradu za otkriće da kiselost organizma uslovljava stvaranje i razvoj kancerogenih stanica a najveći uzročnik kiselosti je rafinisani šećer i proizvodi gde je prisutan. Inače ljudski organizam je alkalan i kada se zakiseli pojavljuju se stanice karcinoma. Uz šečer zakiseljuju i žitarice, meso, masti, nlečni proizvodi i dr. Međutim, med i ako je sladak je alkalan.

milos

17.10.2019. 23:01

Mozete se buniti koliko god hocete, ali, nazalost, sve je tacno u napisanom tekstu! Od reci do reci... sad, sto smo mi sredina koja ne prihvata nista drugacije i novo u vezi sa svojim zdravljem i ishranom, druga je prica.

Misha

18.10.2019. 11:08

@milos - Tako je! Niko te ne tera, tvoje su odluke i postupci. Ko hoce, nadje nacin da izbegne sve, ali su ljudi takvi - promena je teska.

laki

18.10.2019. 00:23

Onda smo bolesni od raka kako se pojavimo na ovaj svet , ne bi smeli da konzumiramo nista i da ne disemo vazduh.

Sumadinac

18.10.2019. 00:28

Najkancerogenija materija koju covek unosi u organizam je ono crno sa roštilja kad zagori meso, a odmah pose toga je čips

maja

18.10.2019. 03:17

Kad se kancerogeni formaldehid nađe u vakcinama onda vam je dobar. A pored formaldehida tu su i živa i aluminijum za koje se zna da su neourotoksini. I to sve pod moranjrm jer je neko iz Ministarstva zdravlja dao dozvolu. I naravno nema nikog ko se smazra odgovornim za nus pojave vakcina.

avi

18.10.2019. 07:45

Broj 0 na listi: Stres koji traje iz dana u dan (briga, sekiracija, zovite ga kako hocete). Kontinuirani stres uzrokovan bilo cime, od sopstvenog opstanka, do zudnje za luksuzom, je nulti lejer kancera jer zakiseljuje organizam na najgori moguci nacin, time otvarajuci vrata svemu ostalom sa liste, da napravi mnogo vecu stetu.

Glavno nedostaje

18.10.2019. 07:47

Bog je čoveku dao slobodnu volju da bira raspoloženje, osećanja, misli! Jer: kakve su ti misli, takav ti je život!

Samir

18.10.2019. 07:57

Ovo znači da je vreme takvo došlo da je najbolje da se čovek odseli u Sibir ili u centralnu Afriku, jer u Srbiji više se od raka ne može živeti

Mrki

18.10.2019. 08:44

Stres i nerviranje je ubedljivo na prvom mestu. Sve ostalo je štetno samo u velikim količinama.