Zaštita od krpelja

Naučite kako da se pravilno zaštitite od krpelja prilikom boravka u vašem dvorištu, prirodi ili na izletu - dezinsekcijom i prskanjem krpelja.

Krpelji žive u svim delovima sveta i pripadaju grupi najsitnijih paukolikih zglavkara sa dužinom od 2-6mm. Zanimljivo je da krpelji mogu da hodaju i po nekoliko sati na telu žrtve dok ne nađu mesto koje im odgovara za ubod. Sami ubodi krpelja su bezbolni zbog njihove pljuvačke koja sadrži prirodni anestetik.

Krpelj je sitan parazit koji živi u bujnom zelenilu i visokoj travi, a najaktivniji je u periodu od ranog proleća do kasne jeseni. Skriva se u travi, na granama žbunova i drveća gde vreba čoveka ili životinje za čije dlačice ili krzno se može uhvatiti. Jedna od poželjnih preventiva je odraditi dezinsekciju u proleće.

Koji su to načini kako se zaštiti od krpelja?

Izbegavajte provlačenje kroz zapušteno žbunje, kao i ležanje na travi dok boravite u prirodi.

Gledajte da nosite majice i pantalone sa dugim rukavima i nogavicama uvučenim u čarape. Radi lakšeg primećivanja samog krpelja poželjno je da nosite svetliju ili belu garderobu i da izbegavate materijale poput vune i flanele jer se na njih krpelji lakše zakače.

Korišćenje određenih sredstava za odbijanje krpelja ima dejstvo nekoliko sati na koži, zavisno od toga kako se znojite, možete ih naneti na otvorene delove tela nekoliko puta tokom boravka u prirodi. Pored ovoga bitno je vršiti samopregled nekoliko puta tokom dana i po dolasku kući detaljno proverite deo po deo tela, naročito delove sa nežnijom kožom gde se najviše nastanjuje krpelj: grudi, predeo iza kolena, pazuh,pupak,prepone kao i područja kod kose (iza uveta, potiljak i vrat).

Kako izvaditi krpelja?

Ono što je jako važno jeste da izvadite krpelja što pre jer se rizik od infekcije (ukoliko je zaražen) povećava što je krpelj duže pričvršćen za kožu. Operite ruke i dezinfikujte pincetu kojom ćete uhvatiti krpelja što bliže glavici uz kožu i lagano ga izvucite bez bilo kakvog uvrtanja, gnječenja ili čupanja, kako mu ne bi ostala glava zabijena u koži.

Krpelja nemojte premazivati uljem, alkoholom ili bilo kojom drugom tečnošću dok ga ne izvadite. Ukoliko ovo budete koristili dok je krpelj još uvek na koži, može doći do njegove nagle smrti, što uzrokuje da izbaci sadržaj iz trbušne šupljine i tako prenese zarazu (ukoliko je već zaražen).

Krpelja nemojte dirati golim rukama, a nakon njegovog vađenja mesto operite i dezinfikujte nekim antiseptikom.

Dezinsekcija i prskanje krpelja u dvorištu

Krpelji se takođe mogu naći u raznim gradskim parkovima, vrtovima i dvorištu, zbog čega je od velike važnosti uraditi dezinsekciju i prskanje krpelja kao meru predostrožnosti. U preventivnom smislu ključno je da odgovarajuće službe tretiraju travnate i druge delove terena izložene krpeljima. Na taj način se smanjuje njihova prisutnost i mogućnost da se zarazite nekom od bolesti koju krpelji mogu da prenesu, od kojih je najviše rasprostranjena Lajmska bolest.

Najsigurniji metod zaštite je dezinsekcija krpelja koju naša firma vrši na prostoru Beograda i cele Srbije. Stručni tim firme DDD Beograd koristi profesionalne preparate i vrši prskanje krpelja u dvorištu i njihovo uništavanje.

(PR)