MNOGE domaćice već spremaju zimnicu koja ne može da se zamisli bez kiselih krastavaca. Da li ste znali zašto je dobro konzumirati ovo povrće u tom stanju? Evo nekoliko razloga. Mada se tokom procesa kiseljenja gubi vitamin C, postaje bogatije ostalim hranljivim sastojcima kao što su vitamini grupe B. Proces fermentacije prilikom kiseljenja podstiče stvaranje dobrih bakterija i eliminisanje loših.

Jedna porcija kiselih krastavaca zadovoljava četvrtinu šoljice preporučenog dnevnog unosa povrća. Kiseli sok iz krastavaca utiče na smanjenje grčeva u mišićima kod muškaraca, pa je dovoljno popiti trećinu šoljice. Ova tečnost sadrži prirodne antioksidanse, naročito C i E, koji su dobri u borbi protiv slobodnih radikala, ali i za jačanje imuniteta. Fermentisane namirnice, poput ovog povrća, pomažu u snižavanju šećera u krvi, a deluju i kao probiotici na probavni sistem.