Ako pojedete samo jabuku dnevno, zaboravićete na lekare: Čuvar srca i zdravlja, bolja od lekova!

V. N.

12. 10. 2019. u 18:00

Za jabuke se definitvno može reći da su voće koje nas drži podalje od lekara, evo i zbog čega...

Ако поједете само јабуку дневно, заборавићете на лекаре: Чувар срца и здравља, боља од лекова!

Depositphotos

JABUKA je lekovita, ali samo ako se jede cela. Njena kora smanjuje proizvodnju hormona angiotenzina koji sužava krvne sudove usled čega raste pritisak.

Za jabuke se definitvno može reći da su voće koje nas drži podalje od lekara. Bogate su antioksidantima koji, dokazano je, umanjuju rizik od prevremene smrti, posebno od srčanih bolesti. Ovo voće smanjuje i rizik od dijabetesa, pa čak i pojedinih vrsta raka.

Naučnici sa univerziteta u Oksfordu upoređivali su efekat lekova za snižavanje lošeg holesterola i redovnog konzumiranja jabuka. Rezultati su pokazali da se, u proseku, gotovo podjednako, bilo da se piju lekovi ili jedu jabuke smanjuje stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, uzimajući u obzir moguće neželjene efekte statina - lekova za snižavanje holesterola, zaključak ovog istraživanja da je bolje pojesti jednu jabuku dnevno.

Britanski naučnici savetuju da oni kojima je propisana statinska terapija za kardiovaskularnu bolest, bez obzira na lekove, jabuke jedu svakog dana da poboljšaju svoje zdravstveno stanje.

ZDRAV NAPITAK

DA biste iz jabuka dobili što više antioksidanasa savet je da napravite čaj od kore. Potrebna je šaka kora, tri do četiri šolje vode, pola kašičice cimeta, jedna kašika meda i jedna kašika limunovog soka. U posudu stavite sve sastojke osim meda i limuna i kuvajte 15 minuta. Procedite, dodajte med i limunov sok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

петар

12.10.2019. 22:23

@Zokica-ovdasnji - Да си овдашњи писао би ћирилицом и на свом српском језику. Овако ваљда показујеш да си много паметан?

Savo

12.10.2019. 20:03

Cela jabubka, da ali neprskana. Jabuke se prskaju sa kojekakvim otrovima te ni posle karence ne mogu biti hemijski čiste, prirodne, ma koliko ih prali. Zato se moramo usmeriti na proizvodwu neprskanih jabuka i drugog voća ako je ikako moguće.