GINEKOLOŠKI tumori vulve, endometrijuma, jajnika, tela i grlića materice sve češće se dijagnostikuju kod mladih žene još u godinama za rađanje. Neki od glavnih uzroka za ovu pojavu su hormonski disbalansi, policistični jajnici i humani papiloma virus (HPV). Lečenje i terapija se značajno razlikuju kada je žena u reproduktivnom periodu, a očuvanje plodnosti nakon kancera je sve veći izazov za lekare.

Profesor dr Vesna Kesić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i ginekolog-onkolog u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije kaže da su karcinomi tela materice i jajnika obično povezani sa uticajima hormona.

- Karcinom endometrijuma i atipično zadebljanje endometrijuma česti su kod mladih žena koje imaju sindrom policističnih jajnika - rekla je prof. dr Kesić povodom Svetskog ginekološko-onkološkog dana, organizovanog uz podršku Ministarstva zdravlja, Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" i Ženskog centra "Milica". - Poremećaj regulacije šećera i smanjena osetljivost na insulin, koji je često sastavni deo ovog poremećaja, dodatno doprinose riziku za nastanak atipije endometrijuma.

Glavni faktor rizika za rak grlića materice, vagine i vulve je dugotrajna infekcija HPV. Kada je udružena sa oslabljenim imunitetom, pušenjem, dugotrajnim korišćenjem oralnih kontraceptiva ili nezdravim načinom života, ona može da dovede do nastanka predkanceroznih lezija, zatim i samog kancera.

- Vakcinacija i skrining danas se smatraju nerazdvojivim delovima prevencije raka grlića materice - kaže prof. dr Kesić. - Sprečavanje infekcije i vakcinacija dece i mladih pre nego što su stupili u polne odnose može da doprinese smanjenju učestalosti infekcije određenim tipovima HPV.

Vakcina je, kaže naša sagovornica, bezbedna i revolucionarna, ali ne može se osporiti da postoje i negativni efekti.

- Može da je primi svako, ukoliko proceni da želi na osnovu dostupnih informacija. Potrebno je znati da ima mnogo tipova virusa, a vakcina štiti samo od dva - kaže dr Kesić. - Zbog toga može da se kaže da je zaštita nepotpuna i vremenski ograničena .

Ukoliko do kancera ipak dođe, lečenje na standardni način podrazumeva trajni gubitak mogućnosti rađanja.

- To znači otklanjanje obolelog organa ili gubitak njegov funkcije primenom zračenja ili hemioterapije - kaže dr Kesić. - S druge strane, kod žena koje žele da rađaju, rade se operacije ograničenog obima. Uslovi lečenja u ovom slučaju su strogi, jer je na prvom mestu život žene, a zatim njena želja da rodi.

U većini slučajeva, rak ginekoloških organa otkriva se kod žena koje nisu redovno kontrolisane i nije im redovno obavljen Papanikolau test. U zemljama u kojima je dobro organizovan skrining, broj žena obolelih i umrlih od raka grlića materice smanjen je za više od 80 odsto.

ISPITATI CISTE I POLIPE

CISTE, polipi i endometrioza su najčešće benignii i ne predstavljaju povećan rizik za kasnije dobijanje karcinoma.

- Ipak, treba znati da karcinom može da raste u obliku ciste ili polipa - kaže prof. dr Vesna Kesić. - Zbog toga svaku promenu ovoga tipa treba shvatiti i ispitati na najozbiljniji način.