Ni prirodni šećeri nisu bezopasni
30. 09. 2019. u 18:10
Fruktoza se povezuje sa bolestima srca i bubrega, demencijom, hipertenzijom, pa čak i kancerom
Depositphotos
NI prirodni šećeri iz voća nisu u potpunosti neškodljivi, kako se obično misli. Dobro poznata fruktoza se povezuje sa bolestima srca i bubrega, demencijom, hipertenzijom, pa čak i kancerom, naglašavaju naučnici sa Univerziteta Bandor iz Velsa. Fruktoza se, inače, umesto belog šećera dodaje hrani.
Najnovija istraživanja pokazuju i da veće količine prirodnih sokova potpomažu razvoj karcinoma debelog creva. Ogromna količina šećera u čaši svežeg soka može, ako se nekontrolisano konzumira, da dovede i do gojaznosti, zbog čega se ne preporučuje više od 150 ml dnevno. Velika količina fruktoze može da naškodi i jetri jer je preopterećuje. Prirodni šećer povezuje se i sa nakupljanjem proteina beta-amiloida u mozgu, koji se smatraju odgovornim za nastanak Alchajmerove bolesti.
.jpg)
Sve naopako
01.10.2019. 08:36
Nekad su govorili Da Treba jesti sto vise voća A sada sve obrnuto . Pa sta je više zdravo a šta nije???
@Sve naopako - Pa ni u ovom članku nisu rekli da ne treba jesti voće!!! Rekli su da je fruktoza koja je, najčešći voćni šećer (ali je ima i u povrću), koja kada se dodaje hrani, znači u obliku belog praha (beli šećer je, takođe fruktoza 60% i glukoza 40%), da je tako štetan. Danas se najčešće koristi fisokofruktozni kukuruzni sirup kao zaslađivač, što je opet neprirodno i hemija.Što se voća tiče, jedite ga koliko god želite, kada ga ima, tj u zoni i sezoni... Tako su ljudi radili milenijumima i živeli dugo.
Komentari (2)