DO nesvestica tokom letnjih vrućina najčešće dolazi kod srčanih bolesnika, ali ovaj problem je čest i među mladim, zdravim osobama. Razlog tome je širenje krvnih sudova i pad krvnog pritiska, koji dovode do kolapsa organizma tokom ovog perioda godine.

Doktor Branko Joković, specijaliste opšte medicine Doma zdravlja Zvezdara, kaže za "Novosti" da je osobe koje pate od hroničnih bolesti, naročito hipertenzije, treba češće da idu na lekarsku kontrolu tokom ovog perioda godine, kako bi terapija bila regulisana.

- Nesvestice su česte tokom leta, zato što lekovi koje pacijenti uzimaju nisu prilagođeni vremenskim prilikama - kaže dr Joković. - Zbog toga je važna privremena izmena terapije, u slučaju kada specijalista proceni da je to najbolje rešenje. Osim toga, preporuka je da kardiovaskularni bolesnici uopšte ne borave na otvorenom u periodu dana kada su velike vrućine, od 10 do 17 sati.

Kod kardiovaskularnih pacijenata, kao i kod zdravih osoba, važna je prevencija u vidu redovnog uzimanja tečnosti.

- Svaki organizam, da bi se rashladio, gubi velike količine tečnosti putem znojenja - kaže dr Joković. - Zbog toga se preporučuje uzimanje većih količina tečnosti, ne samo kada osoba oseti žeđ, već tokom celog dana. Na svakih sat vremena trebalo bi popiti jednu čašu od dva decilitra vode da bi se održala normalna hidratacija.