Biološki lekovi za rak jajnika u Srbiji su uvedeni pre dve godine, ali su neophodni novi: citostatici, terapija za Brka 1 i Brka 2 pozitivne pacijentkinje i žene čija bolest je u fazi mirovanja, upozorili su ginekolozi i onkolozi povodom Svetskog dana borbe protiv raka jajnika.

Bolest se najčešće otkriva kasno, kada su mogućnosti lečenja ograničene. Procena je da se u Srbiji sa 750 novih slučajeva ove bolesti godišnje, svega 30 odsto karcinoma jajnika otkrije u ranoj fazi kada je procenat izlečenih žena 90 odsto.

- U početku najčešće nema simptoma, a tegobe postanu jedva primetne kada bolest uznapreduje. Tek detaljnim pregledom, koji podrazumeva ultrazvuk, CT marker i magnetnu rezonancu, može da se dođe do dijagnoze - kaže profesor dr Ferenc Vicko, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Tumor markeri mogu da budu pokazatelji, ali nisu potpuno pouzdano dijagnostičko sredstvo, kaže profesor dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije:

- Oni mogu da budu u grančicama referentnih vrednosti, a da bolest postoji. Isto tako, mogući su i obrnuti slučajevi. Kako su do sada pokazale organizovane akcije preventivinih pregleda, tumor markeri otkrivali su bolest u 20 odsto slučajeva. Oni su značajni, ali nisu nepogrešivi. Zbog toga je potrebno udružiti dostupna dijagnostička sredstva.

SIMPTOMI KREĆU IZ STOMAKA UKOLIKO postoje, simptomi raka jajnika najčešće uključuju gastroenterološke probleme, poput nadutosti, štucanja, učestalog pražnjenja bešike i creva. - Bolest se širi po čitavom trbuhu. Upravo zbog toga su hirurški zahvati komplikovani. Osim ginekologa, u njima često učestvuju abdominalni hirurzi - objašnjava prof. dr Aleksandar Stefanović.

Boljem lečenju ovog agresivnog tumora doprineo je razvoj biološke terapije i novih lekova. Ipak, dodatna savremena terapija koja već postoji u drugim zemljama, trebalo bi da bude dostupna pacijentima u Srbiji, kaže dr Suzana Vasović, medikalni onkolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije:

- Najvažnije je nabaviti lekove koji se koriste za održavanje bolesti u mirnoj fazi, ali i određene vrste citostatika. Svi zajedno moramo da se potrudimo da uvedemo ove terapije na listu fonda za zdravstveno osiguranje do kraja godine.

Ipak, lečenje i tada treba da ostane multidisciplinarno, jer se pokazalo da takva metoda daje najbolje rezultate. To podrazumeva hirurgiju, hemioterapiju i biološku terapiju, u zavisnosti od stanja pacijenta.

- Operacija je često od presudne važnosti. Nakon što se izvrši intervencija, uzorak se šalje na patohistološku analizu, gde se maligna bolest definitivno potvrđuje. Nakon toga se primenjuje hemioterapija, u kombinaciji sa drugim lekovima. Pacijentkinjama koje se nalaze u trećem i četvrtom stadijumu bolesti, kombinacija biološke terapije i hemioterapije može da bude najbolja priprema za hirurgiju - kaže dr Vasović.