SALATA SA JEČMOM

Potrebno je: 300 g ječmene kaše, 200 g pečenih ćurećih grudi, veza mladog luka, 300 g smrznutog graška i kukuruza, krastavac, nekoliko cvetova brokolija, 5 kašika maslinovog ulja, kašika alkoholnog sirćeta, 1/2 kašičice mlevene ljute paprike, so, biber, senf, kašičica kurkume, pola veze svežeg korijandera

Ječmenu kašu sipajte u slanu ključalu vodu, promešajte i kuvajte dok ne omekša, oko pola sata. Dodajte kukuruz, grašak i sitne cvetiće brokolija i kuvajte još sedam minuta. Ćuretinu isecite na uske trake, a mladi luk na tanke kolutove. Zagrejte kašiku ulja na teflonskom tiganju pa propržite mladi luk, na jakoj vatri, dva minuta. Pomešajte ga sa ćuretinom, pored gratinirajte ječmenu kašu sa povrćem i krastavac sečen na tanke kolutove. Salatu začinite mešavinom ulja, sirćeta, soli, bibera, pola kašičice ljute mlevene paprike i praha od kurkume. Preko pospite sitno iseckan korijander, sve promešajte i prelijte senfom razmućenim u malo tople vode. Ohladite pre služenja, ili jedite odmah, dok je toplo.

MEKANE ĆUFTICE

Potrebno je: 300 g mlevenog ćurećeg mesa, 4 kašike sojinih ljuspica, 4 kašike pirinča, manja glavica crnog luka, so, biber, mešavina sušenog povrća, jaje, brašno, 250 ml soka od paradajza, kašičica šećera

Sitno iseckajte crni luk, pa dodajte ostale sastojke i sve dobro sjedinite. Od dobijene smese pravite loptice, uvaljajte ih u brašno i pržite na vrelom ulju. Kada lepo porumene, dodajte sok od paradajza i 250 ml vode, tako da prekrije kuglice, kao i kašičicu šećera, pa poklopite i kuvajte na tihoj vatri.

SLASNE GRUDI

Potrebno je: 1/2 kg ćurećih prsa, 1 dl maslinovog ulja, 1 dl vode, kašičica mešavine sušenog povrća, kašika senfa, 20 g putera, biber, sušeni peršun, majoran

Ćureća prsa isecite na tanke šnicle. Prebacite ih u dublju posudu, dodajte maslinovo ulje, vodu, mešavinu sušenog povrća i senf. Sve promešajte, poklopite i ostavite na jedan sat u frižider da se marinira. U dubljem tiganju zagrejte puter, pa na njemu ispecite marinirana prsa, oko pet minuta sa obe strane. Dodajte začine i vodu, pa dinstajte, poklopljeno, pola sata. Po potrebi dolivajte po malo vode.

ŠARENI RAŽNjIĆI

Potrebno je: 500 g ćurećih prsa, 200 g sveže crvene paprike, 100 g čeri paradajza, 100 g tikvica, 200 ml tamnog piva, 4-5 kašika ulja, kašika mešavine sušenog povrća

Ćureća prsa isecite na kockice, stavite u dublju posudu i pospite mešavinom sušenih začina. Papriku očistite od semenki pa je takođe iseckajte na kockice, a tikvice na kocke. Naseckano povrće malo posolite, dodajte ćuretinu, zalijte pivom i sve dobro promešajte, pokrijte i ostavite da pola sata odstoji u frižideru, pa nanižite na drvene štapiće za ražnjiće. Rešetku za roštilj ili tiganj premažite uljem i dobro zagrejte. Ražnjiće pecite sa svih strana, dok ne postanu zlatnožuti.