ČESTO se savetuje da bi trebalo da izbacimo iz ishrane zasićene masti, so i šećer. Ipak, nutricionisti kažu da nije dovoljno samo da izbegavate ono što je loše, već morate da se pobrinete i da unosite dovoljno namirnica koje su dobar izvor važnih nutrijenata.

Među najvažnijim nutrijentima jesu omega - 3 masne kiseline, kojih često ne unosimo dovoljno. U pitanju su esencijalne masne kiseline koje imaju važnu ulogu u organizmu, smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, podstiču izgradnje, ćelija mozga, a uz to štite i od bolesti srca i krvnih sudova, određenih tipova kancera, pa čak i slabljenja pamćenja izazvanog starenjem.

Preporučuje se da oko dva odsto ukupnog kalorijskog unosa u toku dana bude u vidu omega - 3 masnih kiselina, što bi bilo oko dva grama, za ishranu od 2.000 kalorija dnevno.

Orasi

Samo trideset grama oraha (oko šolje) sadrži oko 2,5 grama omega-3 masnih kiselina, što orahe čini jednim od najboljih izvora ovog esencijalnog nutrijenta. Uz to, ova količina jezgra oraha sadrži i oko četiri grama proteina i oko dva grama vlakana, tako da je ovo voće odličan izbor za užinu u toku dana.

Bundeva

Poznata po visokom sadržaju zdravog beta-karotena, bundeva je bogata i omega-tri mastima. Šolja pirea od bundeve ima oko 50 miligrama omege-3 masnih kiselina.

Seme lana

Dve supene kašike mlevenog semena lana imaju oko 3,4 grama omega-3 masnih kiselina. Uz to, seme lana je i dobar izvor vlakana, što je razlog više da seme lana dodate u salate, kaše, jogurt ili smutije.

Mahunarke

Ne samo što su odličan izvor proteina, već recimo 200 grama tofua ima oko 1,2 grama omega-3 masti, dok šolja pasulja ima jedan gram (što je polovina dnevnog unosa).

Jaja

Sadrže 13 vitamina i minerala i visokokvalitetne proteine, kao i omega-3 masne kiseline, a jedno kuvano jaje ima samo 70 kalorija.

Masna riba

Losos i tunasu među najboljim i najzdravijim izvorima omega-3 masnih kiselina