Više od hleba

Ž. P.

27. 01. 2019. u 14:37

Postoji još jedan način da ne odolite hlebu, a ipak održite vitku liniju, a to je da hleb bude jedino što ćete jesti za obrok

Више од хлеба

UPRKOS savetima nutricionista da bi trebalo jesti što manje testa, mnogi ne mogu da zamisle obrok bez hleba. Ako je već tako, nastojte da jedete što zdraviji, odnosno onaj napravljen sa maslinovim uljem, ili da barem količinu kriški svedete na minimum. Postoji još jedan način da ne odolite hlebu, a ipak održite vitku liniju, a to je da hleb bude jedino što ćete jesti za obrok. A kada je on napravljen sa slaninom, zaljućen, obogaćen parmezanom ili nekom od namirnica koje obožavate, to i ne predstavlja veliki problem.



GURMANSKI

Potrebno je za testo:

* 500 g brašna

* 3 dl tople vode

* suvi kvasac

* malo šećera

* so

* 2 kašike maslaca

Za punjenje:

* 100 g dimljene slanine isečene na kockice

* 4 režnja belog luka

* začinsko bilje po želji (vlašac, peršun, bosiljak, timijan) sitno iseckano

* 100 g čedar sira

* 50 g rendanog parmezana

* 4 kašike maslaca

* so

* biber


Pomešajte malo tople vode, šećer i kašiku brašna, u to rastopite kvasac i pustite da se digne. U posudu stavite brašno, nadošli kvasac i rastopljeni maslac, umesite mekano testo, pokrijte ga i pustite da se digne. Kad je nadošlo, lagano ga prstima razvaljajte u pravougaonik, premažite ga omekšalim maslacem, dodajte krupnu so i mleveni biber. Pospite slaninom, dodajte beli luk, sveže bilje sitno iseckano i sir. Isecite testo na 6 jednakih traka i poređajte jednu na drugu, zatim ih popreko isecite na 6 kockica i prebacite u kalup obložen pek-papirom, pokrijte i pustite da odstoji. Nakon toga premažite ga preostalim maslacem. Pecite 35-40 minuta na 200 stepeni.


BRZ MEDITERANSKI

Potrebno je:

* 250 g oštrog brašna

* 4 jajeta

* 100 g maslina

* 200 g feta sira

* 1 dl belog vina

* 1 dl maslinovog ulja

* 1/2 praška za pecivo

* kašičica margarina


Feta sir isecite na kockice, a masline prepolovite. Izmiksajte brašno, jaja, prašak za pecivo, dodajte omekšali margarin, vino, ulje i feta sir, pa još malo mešajte najmanjom brzinom. Na kraju dodajte i masline. Smesu izlijte u kalup obložen pek-papirom i pecite 40-50 minuta na 200 stepeni.


KUKURUZNI S PAPRIČICAMA

Potrebno je:

* 2 jajeta

* 400 ml jogurta

* 60 g maslaca

* 120 g kukuruznog brašna

* 280 g pšeničnog glatkog brašna

* prašak za pecivo

* 2 kašičice soli

* 2 ljute papričice

* 150 g luka

* 200 g kukuruza šećerca

* 100 g narendanog parmezana


U većoj činiji umutite jaja, umešajte jogurt i rastopljeni maslac, pa dodajte brašna, prašak za pecivo i so. Ljutim papričicama odstranite semenke i sitno ih isecite. Luk usitnite i prodinstajte na malo masnoće, pa ga ubacite u mešavinu zajedno sa kukuruzom i parmezanom. Sve dobro izmešajte da biste dobili glatko testo. Testo rastanjite i stavite u namašćenu pravougaonu tepsiju. Pecite 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada se hleb ispeče, ostavite ga u tepsiji još deset minuta, zatim ga izvadite na rešetku da se ohladi. Odlično se slaže uz jela sa roštilja.


CRVENI

Potrebno je:

* 1 kg brašna

* kocka svežeg kvasca

* čaša mleka

* 100 g sušenog paradajza

* kašičica soli

* malo vode po potrebi


Umešajte kvasac s malo soli i čašom toplog mleka, pa pustite da odstoji 5-10 minuta na toplom. Iseckajte sitno sušeni paradajz. Izmešajte brašno sa kašičicom soli. U kvasac naizmenično dodajte brašno i vodu. Testo ručno tucite dok se ne pojave mehurići. Dodajte u njega paradajz i mesite da dobijete finu masu. Dno kalupa za testo lagano premažite maslinovim uljem. Stavite testo u kalup, pa nožem koji ste prethodno nakvasili hladnom vodom, napravite rez i pustite na toplom da se testo diže barem pola sata. Rernu zagrejte na 180-190 stepeni. Kad se testo diglo lagano ga premažite maslinovim uljem i pospite s malo brašna. Pecite oko 75 minuta. Gotov hleb služite uz pršut, sir ili masline, premažite nekim namazom ili jedite sam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije