Paprika i hrana i lek

V. N.

15. 01. 2019. u 11:14

Paprike imaju nisku energetsku vrednost, pa su odlične za dijetalnu ishranu, naročito zbog toga što obiluju mineralima, a posebno kalijumom

Паприка и храна и лек

Depositphotos

BEZ obzira na njihovu boju i oblik, paprike su veoma hranljive i svrstavaju se u biljke najbogatije vitaminima C i A. Imaju nisku energetsku vrednost, pa su odlične za dijetalnu ishranu, naročito zbog toga što obiluju mineralima, a posebno kalijumom.

Osim toga, veliki broj fitohemikalija u paprikama ima antioksidativna svojstva, pa mogu da spreče ili smanje simptome mnogih bolesti.

Sada je najaktuelnija crvena paprika, koja je korisna za očuvanje vida i u borbi protiv raznih vrsta infekcija. Podiže imunitet i smanjuje rizik od pojave raka, hrani nervni sistem i popravlja imunitet.

Ovo povrće deluje i antidepresivno, otvara apetit, podstiče varenje hrane i pozitivno deluje na rad bubrega i creva.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije