NE idite u restorane u kojima nema nikoga, ali ni u doba kada je najveća gužva, budite oprezni kad je u pitanju jelo dana, ne očekujte da hrana koju pripremite kod kuće ima ukus kao u restoranu - neki su od saveta velikih svetskih kuvara.

Jedan od najpoznatijih britanskih kuvara Gordon Remzi kaže da je najgori dan da jedete u restoranu onaj koji većina bira - Dan zaljubljenih. Razlog zato su gužve, pa nećete dobiti uobičajeni kvalitet. A kad naručujete supu dana, pitajte šta je juče bila supa dana, da se ne ispostavi da je zapravo reč o supi meseca - vickast je Remzi.

Mnogi kuvari se slažu da treba izbegavati brančeve (obrok između doručka i ručka) jer je to način da se restorani otarase ostataka hrane. Entoni Burden nam je ostavio savet da na brančevima, koji su sve popularniji i kod nas, nikako ne jedemo jaja benedikt. Sos holandeze bi trebalo da se baci sat nakon pravljenja što, tvrdio je Burden, nijedan restoran ne radi. A kad sos stoji, velika je verovatnoća da će se razviti bakterije.

A zašto hrana u restoranu ima bolji ukus nego ona pripremljena u kući? Restorani su mnogo bolje opremljeni nego čak i najmodernija kuhinja, imaju najbolje aparate, tiganje, šerpe, o začinima i namirnicama da na govorimo, tako da je logično da mnoga jela nemaju isti ukus u restoranu i u kućnoj varijanti. Osim toga, praksa čuda čini, a kuvar je verovatno hiljadu puta već napravio to jelo.