Ipak prezalogajite između obroka
24. 11. 2018. u 09:21
Užine pomažu da se izbegne prejedanje za večerom, sačuva nivo šećera u krvi i ujedno mršavi. Iako su mišljenja stručnjaka o grickanju između obroka protivrečna, nove studije pokazuju da je užina poželjna
Depositphotos
GRICKANjE između obroka je zdravo, pokazala su pojedina istraživanja. Užine između obroka pomažu da se izbegne prejedanje za večerom, sačuva nivo šećera u krvi i ujedno mršavi. Pridržavajući se ovog plana za dijetu sa grickalicama, moguće je mršati po kilogram nedeljno.
Ova dijeta će pomoći da kombinujete različite vrste namirnica, a da broj kalorija ostane nepromenjen. Predviđa obroke koji su "teški" oko 1.350 kalorija, a u koje je uračunato i stotinak kilokalorija iz grickalica i slatkiša, koji neće ugroziti dijetu.
Jedino što je važno jeste da grickalice koje su dozvoljene između obroka, ne pretvorite u novi obrok.
PRVI DAN
DORUČAK: 115 ml ceđenog soka od pomorandže, kajgana od jednog jajeta, dva režnja slanine, kriška tosta premazanog niskokaloričnim margarinom, kafa ili čaj bez šećera
UŽINA: dva čajna kolutića, kafa sa dve kašike mleka
RUČAK: tortilja sa 40 g izrendanog sira, dve kašike iseckanih maslina, avokado pečen na roštilju, šolja soka od paradajza i kašika niskokaloričnog salatnog preliva
UŽINA: voćka, jedna kriška hleba sa puterom od kikirikija
VEČERA: 85 g ispržene piletine (bez kožice), 75 g obarenog pirinča sa kašičicom putera i 150 g barenog mladog pasulja začinjenog sa 35 g iseckane pržene paprike
UŽINA: tri šolje kokica
DRUGI DAN
DORUČAK: kriška tosta premazana krem sirom, šolja voćne salate, šolja milkšejka od vanile, kafa ili čaj
UŽINA: 1/3 šolje sutlijaša
RUČAK: porcija sočiva, dve kriške tosta, porcija zelene salate začinjene kašikom salatnog preliva
UŽINA: 80 g pomfrita
VEČERA: 125 g paste sa 60 g mariniranih pečuraka i 125 g dinstanog brokolija
UŽINA: 125 ml soka od pomorandže
TREĆI DAN
DORUČAK: kivi, 125 g ovsene kaše sa kašikom braon šećera, kriška integralnog hleba, dve kašičice džema, šolja kafe ili čaja
UŽINA: 125 ml nemasnog voćnog jogurta
RUČAK: dve kriške ražanog hleba i salata: 30 g kačkavalja, senf, nekoliko listova zelene salate, nekoliko kolutova paradajza, nekoliko kolutova šargarepe
UŽINA: voćka, jedan kriška hleba sa puterom od kikirikija
VEČERA: 90 g pržene svinjske krmenadle, 20 g neslađenog sosa od jabuka, 125 g kesten-pirea, 125 g dinstanog spanaća
UŽINA: tost sa namazom, 125 ml nemasnog mleka