ŠEZDESET odsto pacijenata koji imaju aneurizmu trbušne aorte imaju i aneurizmu arterije iza kolena. Vaskularni hirurzi komplikacije koje izaziva izmenjen krvni sud noge često opisuju kao tihi predznak velike katastrofe, jer se kod najvećeg broja pacijenta tromboza koja u njemu nastaje sanira amputacijom potkolenice.

U intervjuu, za "Novosti", profesor dr Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, kaže da se aneurizma poplitealne arterije najčešće otkriva kada dođe do pogoršanja stanja:

- Kao i svaka aneurizma tako i ova ima tendenciju da se komplikuje tako što pritiska okolne strukture: vene i nerve, dolazi do tromboze ili do totalnog zapušenja krvnog suda, kao i do pucanja.

* Da li se svaka komplikacija sanira amputacijom dela noge?

- Najznačajnija komplikacija od svih koje sam pomenuo je stvaranje tromba i zapušavanje krvnih sudova potkolenice i stopala. Naime, formirani krvni ugrušci nošeni krvnom strujom zapušavaju sitne arterije potkolenice, što i nije tako veliki problem, ali i sitne arterije stopala što je veliki problem jer oni odatle ne mogu da se uklone. Tada dolazi do ishemije i odumiranja tkiva i potkolenica mora da se amputira.

* Kako se manifestuju druge komplikacije?

- Prostor u kome se nalazi poplitealna arterija je zatkolena jama i to je mali prostor. Kada se ta arterija, čiji je prečnik šest do sedam milimetara, znatno uveća, ona pritiska nerv zbog čega nastaju simptomi slični išijasu. Mnogo češće ova arterija pritiska venu i izaziva otok noge. Zato bi, kada pacijent ima otok jedne noge trebalo sumnjati da postoji problem sa poplitealnom arterijom. Sasvim retko zatkolena aneurizma može da pukne i da izazove krvarenje.

* Na koji način se sprečava pogoršanja stanja?

- Uvećana poplitealna ili potkolenična arterija može i da se opipa, ali je daleko najprecizniji, najpouzdaniji pregled ekstremiteta ultrazvukom. To je komforan, jeftin i pouzdan pregled na osnovu kojeg se odlučuje o načinu lečenja. Kada se kod pacijenta otkrije uvećanje ovog krvnog suda, trebalo bi tražiti i uvećanje trbušne aorte i obrnuto. Čak 20 odsto pacijenata nakon operacije uvećane trbušne aorte ide na operaciju aneurizme poplitealne arterije.

* Kada se uvećanje ovog krvnog suda otkrije na vreme kako se leči?

- Kada se utvrdi postojanje aneurizme poplitealne arterije prečnika dva centimetra, ili aneurizma u kojoj bez obzira na dimenzije postoje krvni ugrušci, indikuje se operacija, da bi se sprečila komplikacija koja može da dovede do gubitka noge.

* Zbog čega nastaje ovo oboljenje?

- Reč je o degenerativnom oboljenju krvnih sudova, čemu osim same genetike u najznačajnijoj meri doprinosi pušenje, a nešto manje i povišen krvni pritisak i povišen nivo masnoća u krvi. Aneurizme degenerativnog tipa češće su kod muškaraca, i to sedam puta nego kod žena.

PROBLEM I ZBOG JAKIH MIŠIĆA

ŠTA još može da uzrokuje uvećanje arterije potkolenice?

- Poplitealna aneurizme koje nisu degenerativne nastaju usled raznoraznih mišićnih anomalija, a mogu da se jave i kod osoba koje su izrazito mišićave. Najčešće je reč o profesionalnim sportistima kod kojih je muskulatura toliko razvijena da pritiska arteriju više nego što bi trebalo i razvija se aneurizma. Za razliku od degenerativnih aneurizmi ovaj stečeni tip oboljenja nastaje uglavnom kod mladih ljudi.