U narodu je uvreženo mišljenje da trudnice mogu da jedu koliko žele i šta žele, ne vodeći računa o kilogramima, kojih se kasnije većina teško oslobađa. Međutim, da bi plod pravilno rastao i razvijao se neophodno je da se trudnica ispravno hrani, naglašavaju nutricionisti.

Prvi meseci trudnoće praćeni su vrlo često mučninama i povraćanjem, pa obroci količinski treba da budu što manji, u kraćim vremenskim razmacima. I obavezno treba da budu zadovoljene energetske potrebe ploda i majke. S obzirom na to da plod za svoj razvoj uzima rezervne hranljive materije majke, ona mora da unese sve što je neophodno. U suprotnom, beba za svoj razvoj uzima materije iz majčinih tkiva, kostiju i zuba.

Stoga se u ishrani trudnice u ranom graviditetu savetuju češći obroci, i to po mogućstvu na svaka dva sata. Poželjno je da budu manji, bez jakih mirisa i začina. U sebi treba da sadrže mlečne napitke i mlečni puding, voćne sokove, pahuljice poput kornfleksa, krekere, keks bez krema. Ali i tost, sendviče, krompir pečen u ljusci, sušeno voće...

Obavezno treba da unosi i gradivne materije, odnosno belančevine. U prvim mesecima trudnoće one su neophodne za brz rast fetusa. Belančevine su osnovne gradivne materije, koje se usled nedostatka ugljenih hidrata i masti koriste i kao izvor energije.

U tom smislu, najbolje je da unose posna mesa i ribu, mleko i mlečne proizvode sa nižim procentom masti, a od jajeta belance. Obavezno treba da jedu sveže i sušeno mahunasto povrće, koje obuhvata pasulj, grašak, soju, sočivo. Žitarice i koštunjavi plodovi takođe treba da se nađu na njihovom meniju, uz napomenu da su sve ove namirnice istovremeno riznica gvožđa, fosfora, joda i vitamina B grupe. Što se tiče ugljenih hidrata, treba jesti proizvode od kukuruznog, ječmenog i pirinčanog brašna.