OVOG leta bilo je manje pojedinačnih slučajeva trovanja hranom, a više zaraženih u kolektivnim epidemijama u porodicama, vrtićima i poslovnom kolektivu, nego što je bio slučaj prethodne dve godine. Tako se može zaključiti iz podataka Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, gde su od juna do avgusta ove godine prijavljena 73 slučaja pojedinačnog trovanja i dve kolektivne epidemije stafilokoknog trovanja, sa ukupno 68 obolelih.

Trovanja hranom u najvećem broju slučajeva dešava se zbog pokvarenih namirnica koje su zaražene bakterijama iz grupe salmonela ili stafilokok.

- Kod pojedinačnih prijava trovanja ne navodi se namirnica koja je izazvala problem, zbog čega ne postoji podatak koja hrana je bila "najrizičnija" ovog leta. Kada je reč o epidemijama u vrtićima ili poslovnim kolektivima, retko se prouzrokovač dokaže u sačuvanoj namirnici, ako se namirnice uopšte i sačuvaju radi laboratorijskih analiza - kaže za "Novosti" dr Ivana Begović Lazarević iz Zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Jaja, mlečni proizvodi, meso i riba su na vrhu liste namirnica koje stručnjaci smatraju najrizičnijim tokom vrućina. Osim namirnica koje su poznate kao kvarljive, problem može da nastane zbog konzumiranja koštunjavog ili drugog voća. Kada nije dobro oprano, a tretirano je pesticidima, može da dođe do hemijskog trovanja.

- Do hemijskog trovanja najčešće dolazi nakon konzumiranja otrovnih pečuraka, neopranog voća ili povrća sa ostacima pesticida. Kada govorimo o virusnim gastroenterokolitisima, to nisu trovanja hranom već je reč o takozvanim zaraznim prolivima - objašnjava dr Begović Lazarević.

Blaži simptomi manifestuju se grčevima u stomaku i manjim brojem retkih stolica. U tom slučaju neophodna je nadoknada izgubljene tečnosti, dijetalni režim ishrane do normalizovanja crevne flore, probiotici i odmor. Ukoliko postoji mučnina, povraćanje i jaki grčevi u stomaku, znači da je nastupilo teško trovanje i da je neophodno pružanje lekarske pomoći.

- Kada postoje ozbiljnije tegobe, 10, 20 ili više vodenih stolica dnevno, povišena telesna temperatura, glavobolja, malaksalost, dehidratacija i elektrolitni disbalans, znači da je potrebno hitno obraćanje lekaru - kaže dr Lazarević.


RIZIČNA SLAVLjA

NAJČEŠĆI slučajevi trovanja ove godine su bili porodične epidemije, epidemije među gostima na proslavama ili drugim okupljanjima.

- Ponekad se epidemije javljaju u firmama sa kolektivnom ishranom zaposlenih ili dečjim vrtićima. Treba napomenuti da je stvaran broj trovanja hranom svakako veći od onog koji se zvanično registruje, jer se obolele osobe sa blažom kliničkom slikom i ne javljaju lekaru, tako da ostanu neevidentirane - kaže dr Beogović Lazarević.