KADA tromb iz dubokih vena, najčešće nogu ili karlice, zapuši plućnu arterijsku cirkulaciju, pacijent je životno ugrožen: disanje je otežano, ima bolove u grudima a moguće je i da iskašljava krv. Mada ređe, mogu da budu prisutni i nizak pritisak i stanje šoka, a kod određenog broja ljudi plućna tromboembolija je potpuno asimptomatska. Prema podacima vezanim za globalnu učestalost ove bolesti, plućna tromboembolija je na visokom trećem mestu među kardiovaskularnim bolestima sa godišnjom incidencom od 100 do 200 novoobolelih na 100.000 ljudi.

Doktorka Sanja Dimić Janjić, specijalista interne medicine - pulmolog Kliničkog centra Srbije, kaže da do tromboze plućnih arterija najčešće dolazi usled operacije, povrede, ali i trudnoće i primene kontraceptivne ili neke druge hormonske terapije:

- Plućna tromboembolija je moguća u odsustvu navedenih faktora rizika, jer do ovog zastoja u protoku krvi dolazi i zbog preloma donjih ekstremiteta, zamene zgloba i povreda kičmene moždine. Maligniteti su, takođe, dokazani faktori rizika za trombozu, a rizik varira i od tipa karcinoma. Hematološki maligniteti, karcinomi pluća, gastrointestinalni karcinomi, karcinom pankreasa i mozga donose najveći rizik.

Naša sagovornica objašnjava i da pušenje, gojaznost, povišen holesterol, hipertenzija i šećerna bolest povećavaju rizik od plućne tromboembolije, kao što je to slučaj i sa infarktom i šlogom.

- Plućna tromboembolija leči se urgentno trombolitičkom terapijom koja obnavlja plućni krvotok, direktnim razlaganjem tromba i brzim smanjivanjem pritiska u plućnoj arteriji, uz istovremeno poboljšanje funkcije desne srčane komore - objašnjava dr Sanja Dimić Janjić.- Kod određenog broja ugroženih pacijenata plućna tromboembolija se leči i hirurški.


VISOKA SMRTNOST

PLUĆNA tromboembolija je vodeći uzrok smrtnosti i hospitalizacija u Evropi. Od ukupnog broja pogođenih ovim stanjem 34 odsto naprasno umre, a statistika se značajno menja i dosta je povoljnija kada se bolest na vreme otkrije i leči tako da iznenada premine sedam odsto pravovremeno dijagnostikovanih pacijenata.