Ukoliko preterano boravite na suncu, bez pokrivene glave šeširom ili kačketom, lako vam se može dogoditi da dobijete sunčanicu. Ovo stanje se prepoznaje po povišenoj temperaturi tela, koja nastaje zbog poremećaja centra za termoregulaciju. Posle toga se javljaju prestanak znojenja i gubitak svesti.

Sunčanica se češće javlja kod starijih osoba i alkoholičara. Sklone su joj i fizički iscrpljene osobe, kao i srčani bolesnici. Bez obzira na to kojoj grupi pripadate, posle upozoravajućih simptoma na sunčanicu treba da se sklonite u hlad. Simptomi počinju sa glavoboljom, vrtoglavicom, mamurlukom, poremećajem vida i grčevima u mišićima. Koža postaje topla, suva, crvena, a puls je ubrzan, nekada i aritmičan. Krvni pritisak je snižen, a telesna temperatura može da bude od visoke do izuzetno visoke.

Lečenje od sunčanice podrazumeva pre svega snižavanje visoke temperature. To znači da osoba obavezno treba da se premesti u "debeli" hlad, po mogućstvu u zatvoreni klimatizovani prostor. Ako nema klime, treba da se nabavi makar ventilator da bi se rashladila. Prskanje vodom je još jedan vid ukazivanja pomoći, uz obavezno davanje dovoljne količine tečnosti zbog dehidratacije organizma. Pritom se misli ne samo na vodu, već i na druge osvežavajuće napitke.