KRATKOTRAJNO sunčanje, rano ujutru, ili pred zalazak sunca, kod obolelih od psorijaze može znatno da poboljša stanje kože, ali preterano izlaganje suncu, upozoravaju dermatolozi, može da izazove kontraefekat, odnosno nastajanje novih plikova. Zbog toga se preporučuje da sunčanje bude kraće i češće, otprilike tri do četiri puta nedeljno, uz obavezno korišćenje losiona sa zaštitnim faktorom minimum 15.

I kupanje mlakom vodom i blagim, prirodnim sapunima sa dodatkom ulja i biljnih masnoća, takođe, može trenutno da smanji ljuspanje kože. Generalno, individualno propisani lekovi u kombinaciji sa izlaganjem suncu, izbegavanjem mesnih prerađevina, alkohola i cigareta pokazali su se kao rešenje koje najdugoročnije ovo oboljenje može da drži pod kontrolom, dok samolečenje i korišćenje lekova koji su pomogli drugim obolelima nije preporučljivo.

Psorijaza se najčešće manifestuje na šakama, stopalima, licu, ali može da se pojavi i na sluzokoži, genitalijama i noktima. Ukoliko je zahvaćeno pet odsto kože tela, reč je o lakšem, od pet do deset odsto umerenoteškom, a više od 10 procenata teškom obliku psorijaze.

- Zavisno od stadijuma bolesti, godina, pola i udruženih bolesti, svakom pacijentu se propisuje individualna terapija. Biološka terapija se zasada pokazala efikasno u velikom broju slučajeva - kaže, za "Novosti", profesor dr Željko Mijušković, predsednik Udruženja dermatologa Srbije i načelnik Funkcijske dijagnostike Klinike za kožne i polne bolesti VMA.

LEČENjE U PRVIM FAZAMA BOLESTI Oboleli od psorijaze mnogo češće od drugih imaju aterosklerozu, a uz nju "pratioce" poput povišenog krvnog pritiska, bolesti srca, krvnih sudova i povećan rizik od srčanog i moždanog udara. Zbog toga je neophodno da lečenje počne pre nego što se bolest proširi.

Da bi se ova bolest, od koje boluje oko dva odsto ukupnog stanovništva, lečila, neophodno je da se proceni koliko se proširila i da li pacijent ima neka pridružena oboljenja.

Iako povezanost između određenih vrsta hrane i pojave psorijaze nije potvrđena, balansirana ishrana dokazano doprinosi jačem imunitetu, što samim tim može da pomogne u borbi protiv ove hronične bolesti. Lekari preporučuju ishranu koja je zasnovana na voću, povrću i žitaricama celog zrna. Male količine belog živinskog mesa ili ribe su dozvoljene, dok je šećer, aditive i alkohol potrebno izbegavati jer se povezuju sa pojačanom pojavom svraba i psorijadičnih plikova.

Aloe vera može da smanji crvenilo i svrab, ali je potrebno koristiti je u kontinuitetu nekoliko meseci, a i riblje ulje se takođe pokazalo korisnim u određenom broju slučajeva. Omega tri masne kiseline smanjuju upalu koja se pojavljuje kod psorijaze, dok kokosovo ulje bez veštačkih dodataka može da zaštiti kožu od sušenja i pucanja.