Činija mleka sa kornfleksom nekada se smatrala zdravim doručkom, ali sada naučnici upozoravaju da ona može znatno da povisi nivo šećera u krvi, i to čak i kod zdravih ljudi.

Nivo šećera u krvi menja se tokom dana u zavisnosti od aktivnosti, metabolizma, hrane koju konzumiramo, ali naročito varira kod ljudi koji su doručkovali kornfleks, pokazuje studija Stenford univerziteta. Do ovog otkrića se došlo slučajno. Naučnici su zapravo testirali novi uređaj za konstantno praćenje glukoze u krvi. Reč je o malenom implantu ispod kože koji podatke šalje na pametni telefon i tako daje dubinske uvide u to kako se nivo glukoze menja tokom dana.

U ispitivanju koje je trajalo četiri godine učestvovali su zdravi pojedinci, oni sa dijebetesom i oni sa preddijabetičkim stanjem, ukupno njih 57. Dosta zdravih ljudi imali je visok nivo glukoze, skoro kao dijabetičari. Zato su naučnici izdvojili podgrupu sa 30 ispitanika i stavili je na kontrolisan režim ishrane. Ispitanici su doručkovali proteinsku čokoladicu, sendvič sa puterom od kikirikija, kornfleks sa mlekom. Iznenađujuće, poslednji doručak je najviše povećao nivo šećera u krvi. Čak 80 odsto ispitanika je doživelo porast glukoze nakon ovog naizgled jednostavnog doručka.