SLADOLED, ali i hladan napitak mogu da budu uzrok bakterijkse upale grla koja se kod onih sa slabijim imunitetom često pretvori u gnojnu upalu krajnika i infekciju uha. Za većinu uobičajena letnja prehlada, kako kaže dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja Voždovac, prolazi bez komplikacija za tri do četiri dana. U cirkulaciji su i virusi koji dovode ne samo do zapaljenja ždrela već i stomačnih problema.

- Kod letnje prehlade najčešće je reč o streptokoknoj infekciji, jer je ova bakterija najprisutnija u ljudskom organizmu i okruženju - objašnjava dr Dimitrijević. - Kada se pojede sladoled ili popije voda iz frižidera stvore se uslovi na sluzokoži grla da se bakterije razmnože i tako nastaje upala.

Naša sagovornica dodaje da upala grla može da bude blaga, ali ako su bakterije prisutne u velikom broju javlja se i povišena temperatura.

- U slučaju da prehlada ne prolazi za tri do četiri dana neophodna je pomoć lekara, tačnije propisivanje terapije antibioticima - kaže dr Dimitrijević.

Kada je o virusima reč, epidemiolog profesor dr Branislav Tiodorović kaže da su oni uvek prisutni, ali da su s proleća i leti infekcija njima ređe jer im ne odgovaraju visoke temperature.

- Virusima najviše prijaju temperature od četiri do 12 stepeni - kaže epidemiolog Tiodorović. - Dok je napolju toplo oni praktično miruju, ali zato čim dođe do promene vremenskih uslova oni uzimaju maha.

SOBNA TEMPERATURA Doktorka Olivera Todorović kaže da bi trebalo izbegavati napitke iz frižidera, naročito ako je telo zagrejano. Najbolje za organizam je da se pije voda, ali i svaki drugi napitak sobne temperature.

Nazeb u ranim ili kasnim večernjim satima, kada je temperatura dosta niža u odnosu na dnevnu, može da oslabi odbrambene snage organizma i da se lako "zakači" virus koji obično izaziva stomačne probleme i bolove u grlu.

Doktorka Olivera Todorović, načelnica pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula kaže da među mališanima u ovo doba godine respiratorne infekcije jenjavaju, a povećava se broj stomačnih viroza koje mogu da budu praćene i infekcijom grla.

- Mališani su podložniji bržem prenošenju virusa jer manju pažnju poklanjaju higijeni ruku, a dobar deo dana provode u kolektivu - kaže dr Todorović.