MOŽDA vam smeta ako vam se brzo nakuplja vosak u ušima,ali on ima svoju ulogu - da spreči da prljavština i bakterije uđu preduboko u ušni kanal.

Miris, boja i struktura voska iz ušiju, međutim, mogu da ukažu na važne informacije o vašem zdravlje.


1. Zelen

Vodenkasto curenje iz uha, ako ste bili fizički aktivni i oznojili se, verovatno je "rastvor" znoja koji je ušao u uvo i pomešao se s voskom. Međutim, ako se niste oznojili, a vosak je vodenkast i zelenkaste ili tamnožute boje, to može da ukaže na infekciju uha.


2. Jakog mirisa

Ovaj simptom može da ukaže na infekciju ili oštećenje srednjeg uha, koje prate brojne tegobe u medicini poznate kao hronični otitis medija. Jedan od simptoma može biti iscedak iz uha neprijatnog mirisa. Upalu srednjeg uha, mećutim, mogu da prate i problemi s ravnotežom, zvonjava u ušima ili začepljenost uha. Ti znaci zahtevaju posetu specijalisti ORL.


3. Iscedak

Curenje iz uha može biti takvo da i fizički osetite obilniji iscedak. Naime, infekcije ili ranice u bubnoj opni mogu uzrokovati stvaranje abnormalnog rasta kože zvane kolesteatom. U uhu nastaje izraslina nalik cisti pa dolazi do popunjavanja ušnog kanala. U ovom slučaju umesto neprimetnog iscetka na kakav ste navikli, iscedak iz uha može izaći u obliku curenja ili grudvica. Pritisak i bol u uhu, takođe su simptomi kolesteatome.


4. Čep

Nepostojanje voska u ušima može biti znak retkog i nedovoljno istraženog stanja zvanog keratitis obturans. Kod ovog se stanja vosak u ušima, umesto da postepeno izlazi sam od sebe, gomila u uhu sve dok se ne stvori tvrdi čep. Simptomi su bol i osećaj da su vam uši pune.