Pomisao na tuširanje hladnom vodom kod većine izaziva jezu, ali prednosti ovakvog tuširanja su nemerljive. Stručnjaci naglašavaju da ovaj vid hidroterapije donosi brojne zdravstvene blagodeti.

* Za dobar protok limfe, važne za eliminaciju otpadnih materija iz ćelija, neophodna je kontrakcija mišića. Upravo tuširanje hladnom vodom dovodi do kontrakcije mišića celog tela. Hladnim tuširanjem uklanja se i limfedem u nogama i zglobovima, koji je, inače, pokazatelj slabe cirkulacije.

* Naizmeničnim tuširanjem toplom pa hladnom vodom poboljšava se cirkulacija, koja je važna za zdravlje. Naizmeničnim sužavanjem i širenjem krvnih sudova sprečavaju se hipertenzija, pojava proširenih vena, ali i arteroskleroza.

* Hladna voda jača imunitet, jer povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, odgovornih za otpornost organizma.

* Mršavljenje je još jedan važan zdravstveni dobitak jer hladna voda ubrzava metabolizam i podstiče sagorevanje masnih ćelija. Na ovaj način, ne samo što se lakše mršavi, već se lakše oporavljaju i mišićna tkiva.

* Hladna voda zateže kožu i pore, a podstiče i sjaj kose. Osim toga, pomaže u detoksikaciji, kao i nestanku akni.

* Zbog hladne vode dolazi do dubljeg disanja, važnog za prevazilaženje stresa, šoka i vazokonstrikcije, odnosno suženja krvnih sudova. Dublje disanje ubrzava i oporavak usled iscrpljenosti, a olakšava i hroničnu opstruktivnu bolest pluća, karakterističnu za pušače.

* Hladna voda ublažava depresiju jer podstiče takozvanu plavu tačku u mozgu, odgovornu za veće stvaranje noradrenalina. A upravo hormon noradrenalin je taj koji ublažava depresiju.