AKO patite od grube, zadebljale kože koja se obično naziva "guščija", neophodno je da se čuvate od sunca, iako su s otopljenjem ove promene manje izražene.

Doktorka Svetlana Minić, dermatovenerolog, kaže da je medicinski naziv ovog stanja keratozis pilaris, a najčešće je zahvaćena koža na zadnjoj strani nadlaktica, ređe na licu i nogama.

- "Guščija koža" nastaje kada se keratini, a to su proteini kože, nakupljaju u vidu čepa u folikulima dlake - kaže dr Minić. - Iz ovih folikula lako može da se istisne beličesti sadržaj koji podseća na mitiser.

Doktorka Minić kaže da je nepoznato zašto pojedini ljudi imaju takvu kožu, ali se najčešće radi o nasleđenoj sklonosti.

- Često se kod tih osoba mogu pojavti ekcemi i druge alergije - ističe naša sagovornica. - Ali reč je uglavnom samo o estetskom problemu koji čak retko kada izaziva svrab. Ipak, ako se ovakva koža upali, neophodna je pomoć dermatovenerologa. Jer, kod nekih se posle sunčanja mogu pojačati promene, s obzirom na to da sunčevi zraci izazivaju zadebljanje površnog sloja kože.

"Guščija koža" je hronično stanje, koje ne može u potpunosti da se izleči, već samo da se ublaži. Najčešće se primenjuju hidratantne kreme za negu, koje razmekšavaju kožu. U kućnim uslovima mogu da se rade i pilinzi tela, jednom do dva puta nedeljno, koji znatno ubalažavaju promene, uz redovno nanošenje hidratantnih krema.