Pržena hrana duplira rizik od malignih bolesti

Z.O.J.

14. 04. 2018. u 22:41

Rizik za nastanak karcinoma jajnika i materice udvostručava se kod žena koje svakodnevno jedu hranu pripremljenu na visokim temperaturama kao što je pomfrit ili čips

Пржена храна дуплира ризик од малигних болести

Free Images Pixabay

RIZIK za nastanak karcinoma jajnika i materice udvostručava se kod žena koje svakodnevno jedu hranu pripremljenu na visokim temperaturama kao što je pomfrit ili čips, tvrde holandski istraživači.

Nakon jedanaestogodišnjeg istraživanja u kojem je učestvovalo 120.000 ispitanica, naučnici Univerziteta u Mastrihtu su ustanovili da se to dešava zbog uticaja akrilamida, hemijskih jedinjenja koja nastaju prilikom prženja i pečenja raznih namirnica. Povećanje rizika za nastanak karcinoma zbog navedenih uzroka ustanovljeno je kod žena koje su dnevno unosile više od 40 mikrograma akrilamida. Stručnjaci su, inače, i ranije sumnjali da postoji opasnost od akrilamida, ali za to nisu imali dokaz. Sada je i zvanično dokazana veza između ovih jedinjenja u ishrani i povećanja rizika za karcinom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

DW

14.04.2018. 23:05

Znači muškarci mogu do jedu prženu hranu, jer nemaju matericu i jajnike? Izgleda da smo od borbe za ravnopravnost žena došli do toga da su muškarci nepotrebni.