Beli slez umiruje kašalj

I. K.

19. 02. 2018. u 18:16

Lek iz prirode: Beli slez je poznat i kao lek za upalu grla, kao i za bronhitis. Istovremeno pomaže pri iskašljavanju šlajma i kod upale pluća. Primenu ima i kod bronhijalne astme

Бели слез умирује кашаљ

Shutterstock

KADA čujete da neko suvo kašlje, posavetujte ga da popije čaj ili sirup od belog sleza. Sluz ove lekovite biljke prianja uz upaljene mišiće i ublažava njihovo grčenje prilikom kašljanja i na taj način ga umiruje. Beli slez je poznat i kao lek za upalu grla, kao i za bronhitis. Istovremeno pomaže pri iskašljavanju šlajma i kod upale pluća. Primenu ima i kod bronhijalne astme, pa čak i kod tuberkuloze koja nije uznapredovala.

Koren belog sleza je najlekovitiji deo biljke, a najbolji čaj se pravi od korena mlade biljke. Nakon branja trebalo bi ga oguliti da ga ne bi napale razne gljivice koje uništavaju lekovita dejstva. Posle guljenja se suši i tek onda je spreman za pravljenje čaja ili sirupa.

Inače, čaj od belog sleza ubrzava metabolizam i zato je koristan za one koji žele da smršaju. Dobar je i za varenje i probleme sa gorušicom i kod čira na želucu. U organizmu se ponaša kao antioksidans, pa je odličan za podizanje imuniteta.

Čaj i sirup od belog sleza preporučuju se kod upala debelog creva. Deluju tako da smiruju nadražaje i na taj način uspevaju da obuzdaju dijareju ili povraćanje.

Beli slez primenjuje se i u kozmetici, jer se neretko koristi u kremama za hidrataciju kože. Suvoj koži daje mekoću i sjaj, a istovremeno može da otkloni i bakteriju koja izaziva akne. Kreme sa belim slezom pomažu kod čireva na koži i proširenih vena.


PRIPREMA ČAJA

ZA ČAJ od belog sleza supenu kašiku iseckanog korena prelijte sa šoljom mlake vode i ostavite sat do dva. Nakon toga podgrejte samo toliko da vam čaj ne bude hladan. Pripremljeni čaj može da se pije tokom celog dana, i može da se zasladi medom.


TRI KAŠIČICE SIRUPA

SIRUP belog sleza je odličan za decu jer je ukusniji od čaja i dnevno se pije svega tri kašičice. Za pripremu najpre istopite šećer pa dodajte vodu. Zatim, dodajte beli slez i kuvajte tri minuta. Potom pridodajte kamilicu i kuvajte još nekih pet minuta. Sklonite sa ringle i sačekajte da se ohladi. Nakon toga procedite sirup kroz gazu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije