Kuvano vino leči prehladu
05. 02. 2017. u 14:17
Crno vino kuvano sa aromatičnim začinima i medom je i ukusno i lekovito. Bogatstvo vitaminom C čini ga melemom za jačanje imuniteta, a sastojci koji se dodaju pospešuju antivirusno delovanje
AKO vas je uhvatila prehlada ili samo želite da se ugrejete u ovim hladnim danima, skuvajte čašu crnog vina sa aromatičnim začinima i medom, jer je ne samo ukusno, nego i lekovito. Bogatstvo vitaminom C čini ga melemom za jačanje imuniteta, a sastojci koji se dodaju pospešuju antivirusno delovanje.
Priprema je vrlo jednostavna. Zagrejte čašu vina, a potom dodajte čašu vode, kašiku meda, malo bibera, četiri komada karanfilića, kašičicu cimeta, prstohvat muskantnog oraščića i koru od narandže. Sve to kuvajte na blagoj temperaturi i kada se zagreje, a pre nego što proključa, skinite sa ringle. Možete da dodate i đumbir i limun, koji su takođe bogati vitaminom C i napitku daju još potpuniji ukus.
Popijte vino dok je toplo, a pošto ćete se posle ovog "eliksira" sigurno malo preznojiti, izlaske odložite za bolje dane.
Milos Maljevic
05.02.2017. 17:03
Koja korist od meda i C vitamina, kad se sve to kuva?
@Milos Maljevic - U pravu ste! U ovom napitku gotovo da nema vitamina C, jer se razara već na temperaturama iznad 60 stepeni Celzijusa, a i ono što stvarno vredi u medu, kuvanjem se obezvredi. I pored toga, kod nas se kuvano vino sa biberom i drugim dodacima često koristi u borbi protiv prehlade. Da li stvarno pomaže, samo Bog zna!
Komentari (2)