Ko pije kafu duže živi

S. D.

11. 10. 2019. u 16:20

Konzumiranje čuvenog crnog napitka u umerenim količinama efikasno utiče na zdravlje

Ко пије кафу дуже живи

Depositphotos

GOTOVO da nema osobe koja početak dana može da zamisli bez jutarnje kafe i njenog opojnog mirisa koji se svuda širi. Istraživanja govore da konzumiranje čuvenog crnog napitka u umerenim količinama efikasno utiče na zdravlje. Studije su pokazala da ljudi koji piju kafu žive duže, a njeno redovno konkzumiranje smanjuje opasnost od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti. Intenzivan miris kafe može da smanji nivo stresa, a ako niste znali, kafopije su srećnije od ljudi koji ne konzumiraju kafu, jer ona podstiče rad hormona sreće.

Tradicija i način ispijanja kafe je drugačija u različitim delovima sveta. Neki je piju bez šećera, neki sa mlekom, Italijani je konzumiraju uz krišku limuna, a u Maroku sa različitim začinima. I Kubanci imaju svoj način i ritual ispijanja kafe, pa tako stanovnici Havane espreso piju na prozoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Боби

11.10.2019. 20:50

Која контрадикторност, СКОРО САМ ЧИТАО ДА ЈАКО ЛОШЕ УТИЧЕ НА ЗДРАВЉЕ, СТРАШНО, ВЕРОВАТНО ЈЕ ОПАЛА ПРОДАЈА!!!

Jata

11.10.2019. 22:10

Apsolutna laž! Kafa stvara kiselost u organizmu, a kiselost organizma stvara razne bolesti a madju njima i kancer.

Boda

15.10.2019. 16:15

@Jata - da da, kiselost organizma je mnogo nezgodna. Ima jedna komsinica po ceo dan je nekako kiselog raspolozenja. Ma, cim se pojavi, zakiseli tj. pokvari svima raspolozenje. Kazem vam kiselost je mnogo mnogo nezgodna...

12.10.2019. 22:42

- Prva stvar na koju treba skrenuti pažnju je boja zrna pržene kafe. Nepržena kafa je pastelnozelena, a nakon pečenja crna. Zamislite da krompiriće pečete dok ne pocrne, da li biste ih jeli? Kad se prži na tolikoj temperaturi, dolazi do oštećenja strukture zrna, pocrni i stvara se kancerogeni akrilamid. - ističe prim. dr. Petar Borović.