SVAKI put kada se sa nekim raspravljate, jednostavno briznete u plač? Tek tako. Kao da vas je veoma pogodilo to što vam govori, iako možda i nije. Ali to je jače od vas. Zašto?

- Suze su signal koji drugi vide - kaže dr Mendi Oklander. - One su prirodna reakcija na stres u trenutku, iako je jasno da su često remetilački faktor u raspravi, posebno ljubavnoj. Suze zapravo mogu da pokažu naša osećanja kada nas reči iznevere, kada ne možemo da progovorimo ono što bismo želeli, ali mogu da pokažu i empatiju prema partneru, šok kada čujemo nešto neočekivano ili bes kada nam neko uputi neistinite, teške reči u svađi.

Međutim, mnogi su ogorčeni na partnera koji se uvek rasplače tokom svađe, misleći da na taj način pokušava da izmanipuliše i preokrene stvari u svoju korist.

- Takva osoba se ponekad može smatrati i emocionalno nestabilnom - kaže psihoterapeut Karder Staut. - Možda je u pitanju neka trauma, možda se plaši konfrontacije, pa su suze proizvod tog straha. Ponekad se osoba plaši da će svađa dovesti do raskida, pa zbog toga suzama iskazuje svoju ranjivost. Neke je sramota što stalno plaču tokom svađe i smatraju da time pokazuju da su slabi, dok drugi sebe suzama leče, ukoliko uvek naiđu na podršku i razumevanje partnera, prijatelja...

Staut kaže da se ne plašite ukoliko se rasplačete u želji da drugoj strani nešto kažete ili pokažete.

- Ali ako želite to da izbegnete, sa partnerom i bliskim prijateljima otvoreno razgovarajte i smislite "sigurnosnu" reč koju ćete izgovoriti ukoliko rasprava krene u tom smeru da biste mogli da se rasplačete. Zatim izađite nakratko iz prostorije, duboko udahnite ili prošetajte se kako biste se smirili - poručuje psihoterapeut.