KADA pijemo alkoholna pića koja nisu providna, već obojena, veće su šanse da sutradan patimo od mamurluka.

- Osim toga, rizikujemo da u organizam unesemo više toksina, jer što je alkohol tamniji, to ima više nečistoća - kaže stručnjak iz ove oblasti Džamej Hesket. - Tamno bojena alkoholna pića imaju više neželjenih efekata nego providna, i to zbog organskih sastojaka poznatih kao kongeneri, koji se stvaraju u procesu pravljenja. Sve destilovane tečnosti su providne ili svetle boje. Kada se čuvaju u buradima i fermentišu se, poprimaju tamniju nijansu. Pored toga, boja se menja i kako tečnost upija supstance iz bureta. Zbog toga morate da budete pažljivi ne samo kada je reč o količini, već i o vrsti alkohola koji pijete.

Prednost obojenog u odnosu na providna pića, pa tako i crvenog u odnosu na belo vino, je to što sadrži mnogo više antioksidanasa, koji se generalno smatraju dobrim za organizam.