Čak 70 odsto zaposlenih u Americi oseća se emocionalno odvojeno od svog radnog mesta, zabrinjavajući su podaci iz "obećane zemlje". Kako je u manje obećanim zemljama, možemo samo da pretpostavimo, ali ono što je isto na svim meridijanima je strah od napuštanja radnog mesta na kom se osećamo ušuškano i sigurno. Ipak, ako ne napredujemo i ne osećamo uzbuđenje kad idemo na posao, gubimo vreme. Jer život je suviše kratak za loš posao. I zato obratite pažnju na sledeće znakove koji ukazuju da je možda vreme za promenu.

Imate manje energije nego inače - Posao koji ne volimo usisava energiju, dok je onaj koji volimo vraća. Ako primetite da ste nedeljama bezvoljni, a sa zdravljem je sve u redu, možda je problem u poslu.

Radije biste se posvetili drugim aktivnostima - Posao naravno nije i ne može uvek da bude zabavan. Ali trebalo bi da uživamo u svom poslu, možda ne u svim njegovim aspektima, ali generalno. Ako zadatke obavljate bezvoljno, otaljavate ih, nemate entuzijazma, možda je vreme za promenu.

Jedva čekate vikend - Čak i ljudi koji uživaju u svom poslu vole vikend, ali ako mrzite ponedeljak i tokom cele radne nedelje razmišljate samo o petku, to nije dobar znak.

Niste fokusirani - Kako se osećate na poslu? Da li ste produktivni, fokusirani, koncentrisani ili vam pažnja stalno luta? Ako stalno proveravate društvene mreže, telefon i ćaskate sa kolegama, znači da tražite beg od dosade izazvane poslom.

Ne dajete sve od sebe - Kad volimo ono što radimo, nije nam teško da se damo 100 odsto. Kad ne volimo, štedimo se, dajemo se tek toliko koliko moramo, što je siguran znak apatije i nezadovoljstva.

Često gledate na sat - Kad radimo ono što nam se dopada, neretko izgubimo pojam o vremenu, ali kad nam je dosadno, vreme nikako da prođe. Ako stalno gledate na sat čekajući da otkuca kraj radnog vremena, to ne govori ništa dobro o vašem entuzijazmu.

Ogorčeni ste - Kad se frustracije talože, neretko prerastaju u ogorčenje, ne samo poslom, već i kolegama i nadređenima. Ako primetite da se brecate na kolege bez vidljivog razloga, možda ste na ivici živaca.

Često razmišljate o nečem novom - Ovo je možda i najsigurniji znak da niste zadovoljni. Ako često razmišljate o alternativama, znači da vam je promena potrebna, samo još ne znate kako da je ostvarite.