Stanovnici nordijskih zemalja, Severne Amerike, Australije i Novog Zelanda, pobednici su u kategoriji snalaženja u prostoru, pokazuje obimna studija koju je sproveo Univerzitetski koledž u Londonu.

Više od pola miliona ljudi iz 57 zemalja igralo je specijalno dizajniranu video-igricu koja se zasnivala na prostornom snalaženju. Podrazumevala je da igrač uđe u ulogu istraživača i da na tom putu savlada niz prepreka i zadataka. Najbolje su prošli severnjaci, kao i stanovnici Australije i Novog Zelanda.

Očekivano, prostorne veštine opadaju s godinama, ali studija je pokazala da je važan i bruto društveni proizvod. Naučnici spekulišu da je bogatstvo zemlje važno zbog standarda obrazovanja, dostupnosti zdravstvenog sistema kao i mogućnosti pojedinaca da putuju. Tu su ipak i specifičniji faktori. Okruženje u kom odrastamo ima uticaj na razne sposobnosti, pa i na prostorne, objašnjavaju naučnici. Severne zemlje poput Finske, Norveške i Danske, čiji su stanovnici odlično prošli na testu, dele ljubav prema orijentaciji, sportu koji se zasniva na prostornom snalaženju. Druge zemlje na vrhu liste, poput SAD i Australije, imaju visoku stopu vozača, što takođe utiče na razvoj prostornih veština.

Ustanovljeno je i da se muškarci bolje snalaze od žena, ali i da što je veća rodna ravnopravnost u određenoj zemlji, žene bolje prolaze na testu prostornih veština.