IZNENADNE i nepredvidive reakcije tela ispoljene istovremenim plačom i smehom, trnjenjem ruku i nogu, neočekivanom hladnoćom, titranjem kapaka, malo koga su zaobišle. Iako je za većinu ovakvo ponašanje tela enigma, savremena medicina ima određena objašnjenja zašto se tako nešto dešava.

* Trnjenje ruku i nogu posledica je loše cirkulacije, odnosno pritisnutog nerva. Promena položaja i kretanje su najbolji način za rešavanje ove nelagodnosti. Međutim, nekada ova pojava može da bude ozbiljnija i da ukazuje na dijabetes, lupus, multipla sklerozu, zbog čega treba biti oprezan i potražiti pomoć lekara ukoliko se ne povlači.

* Istovremeni plač i smeh se javlja za vreme snažnih emotivnih stanja koji imaju efekat naknadne reakcije. Suze su reakcija ne samo na tugu ili bol, već i na ekstremnu radost. Smeh i suze u isto vreme organizmu čine dobro, jer umanjuju stres.

* Titranje kapka izaziva, uslovno rečeno, greška u "nervnoj signalizaciji". Umor, stres i kofein predstavljaju glavne okidače ove pojave, ali i loša ishrana, preteran unos alkohola i alergije. Na sreću, ova pojava je uglavnom benigna i prolazi spontano, a javlja se zato što organizam "poručuje" da mu je, zapravo, potreban odmor.

* Iznenadna hladnoća, iako temperatura nije niska, nastaje zbog loše cirkulacije, visokog pritiska ili lekova koji dovode do nastanka hladnih ekstremiteta. I slab rad štitne žlezde može da uspori metabolizam do tačke na kojoj organizam ne proizvodi dovoljno toplote. Anemičnim osobama takođe je više hladno, jer ne poseduju dovoljno gvožđa. Da bi se ovaj mineral nadoknadio treba jesti meso, pasulj i zeleno lisnato povrće, uz obavezno izbegavanje cigareta, jer nikotin skuplja krvne sudove i otežava cirkulaciju.