Kako da hranu najbolje fotografišete
15. 07. 2018. u 09:15
Stručnjaci savetuju da se koristi prirodno, indirektno svetlo sa prozora, ali vodite računa da sunce ne ide direktno u tanjir. Nije dovoljno samo da škljocnete, osmislite kompoziciju
Ilustracija; Foto: Depositphotos
Otkako je pre nekoliko godina počeo trend slikanja hrane i objavljivanja fotografija na društvenim mrežama, pre svega na "Instagramu", počela je i debata treba li to raditi ili ne. Neki restorani smatraju da im je to odlična reklama, drugi su zabranili, ali čak i oni posustaju pred trendom koji nikako da prođe.
Bilo da fotografišete hranu koja je vaših ruku delo ili onu za koju su zaduženi profesionalci, postoji nekoliko stvari o kojima treba da vodite računa kako biste uhvatili najbolji kadar.
Stručnjaci savetuju da se koristi prirodno, indirektno svetlo sa prozora, ali vodite računa da sunce ne ide direktno u tanjir.
Nije dovoljno samo da škljocnete, posvetite nekoliko minuta osmišljavanju kompozicije. Važno je da sve izgleda uredno, ali budite kreativni i zabavljajte se. Slikajte iz različitih uglova, pa izaberite najfotogeničniji. Nekad treba slikati iz blizine, obično kad su u pitanju zalogajčići, poput mini sendviča, kanapea, brusketa ili jela sa mnogo detalja.
Riba, pasta, piletina, pirinač često izgledaju dosadno, zato povedite računa o aranžiranju, dodajte malo boje u tanjir, iseckajte raznobojno povrće i začine. Pica bolje izgleda kad se slika odozgo, burgeri sa strane, ako imate više jela, sve ih stavite na različite poslužavnike, smestite na sto, pa stanite na stolicu i fotografišite iz ptičje perspektive.
Jedino o čemu treba da vodite računa jeste da se ne ugojite. Kako bi jela izgledala impresivno, mnogi dodaju razne premaze, orašaste plodove, sirupe, rendanu čokoladu, pa ako pazite na liniju, izbegavajte svoja remek-dela.