Neraspoloženi ste, tužni, nije vam ni do čega? Pročitajte knjigu i svi vaši problemi će biti, ako ne rešeni, a ono barem smanjeni.

Znamo da je knjiga lek, a da čitanje pomaže u borbi protiv depresije, tvrde razne studije čiji su rezultati pokazali bolje raspoloženje, manje anksioznosti i agresije pacijenata. U borbi protiv depresije doktori olako prepisuju lekove, čak i u slučajevima kad mogu da pomognu alternative, poput razgovora sa terapeutom. Naravno, potreban je oprez, jer čitanje ne može biti zamena za lekove pacijentima kojima su stvarno potrebni.

Dve nedavne studije pokazale su da je pacijentima koji su imali blagu do umerenu depresiju pomoglo čitanje. Najveći problem savremenog čoveka je usamljenost, mnogi se osećaju izolovano, a knjiga može pomoći u tome, jer čitanje o tuđim iskustvima, čak i kad su ona fiktivna, budi nadu. Psiholozi tvrde da su naročito korisne krimi-knjige, što objašnjavaju utehom koju one nose, jer se zna da će zločin na kraju, posle svih peripetija, biti rešen.