NIJE znanje jedini razlog zbog koga treba završiti fakultet - tu su i veštine koje tamo stičemo. Ljudi sa univerzitetskom diplomom imaju razvijenije lične veštine od osoba koje su nakon srednje škole počele da rade, pokazalo je australijsko istraživanje.

Analizirano je 575 ispitanika različitog porekla. Tokom osam godina, naučnici su posmatrali pet osobina da bi videli kako odlazak na fakultet menja ljude: otvorenost ka iskustvima, ekstrovertnost, neurotičnost, ljubaznost, oprez.

Ustanovljeno je da su akademci ekstrovertniji i spremniji za saradnju, što se objašnjava činjenicom da su skloniji izlaženju od onih koji se nakon srednje škole zaposle, ali i time što svakodnevno komuniciraju sa profesorima i kolegama koje ne poznaju, čime razvijaju veštine potrebne u ophođenju sa ljudima.

U formiranju ličnih osobina važniji je način života na univerzitetu od samog procesa obrazovanja, tvrde naučnici. Što više vremena provedemo studirajući, ovaj uticaj je pojačan. Takođe, ustanovljeno je da fakultet najviše utiče na ljude koji dolaze iz siromašnih socioekonomskih sredina.