Pronalazak parking mesta često izgleda kao nemoguća misija, pogotovo u ovom periodu godine. Ali, možemo sebi uvećati šanse ako primenimo pravu strategiju.

Odgovor na pitanje zašto smo toliko opsednuti dobrim parking mestom daje Endrju Velki, profesor psihologije na Kristofer Njuport Univerzitetu u Virdžiniji. A nije reč samo o lenjosti. Prema njegovim rečima, kada nađemo dobro mesto, imamo osećaj zadovoljstva, postignuća, pa čak i pobede jer je reč o takmičenju, mi smo uspeli, neko drugi nije. Osim toga, pogrešno procenjujemo dostupnost dobrih mesta. Kada nađemo jedno, to je događaj za pamćenje koji čini da preuveličavamo verovatnoću da ćemo ga pronaći i naredni put, pa nastavljamo da kružimo.

Posmatrajući ljude koji su se parkirali u jednom tržnom centru, Velki je primetio dve strategije: kruženje po redovima u potrazi za mestom najbližim vratima i ulazak u bilo koji red i parkiranje na prvom slobodnom mestu. Nasuprot očekivanju, bolja strategija je ova druga jer prvi gube mnogo vremena u potrazi za najboljim mestom, a kad se konačno parkiraju, u proseku nisu ništa bliži nego oni koji nisu bili toliko zahtevni. Psiholog je primetio i da prvu strategiju češće biraju žene, dok muškarci hvataju prvo slobodno mesto.

Savet plus: U slučaju punog parkinga, recimo vikendom, pre ćete se parkirati ako sačekate da se mesto oslobodi nego ako kružite.