Slatki rolati: Ukusne, brze i dekorativne poslastice

Ž. P.

30. 11. 2019. u 12:35

Napravite: poslasticu sa kokosom, rolat sa belim filom, čokoladnu fantaziju, rolat po bakinom receptu

Слатки ролати: Укусне, брзе и декоративне посластице

Depositphotos

POSLASTICA SA KOKOSOM

Potrebno je za tamni fil:

* 500 g mlevenog keksa

* 250 g šećera u prahu

* 100 g narendane čokolade za kuvanje

* 2 dl toplog mleka


Za beli fil:

* 250 g margarina

* 100 g šećera u prahu

* 200 g kokosa

Pomešajte mleveni keks, šećer u prahu, narendanu čokoladu i polako dodajte toplo mleko, tako da dobijete smesu koja nije ni previše mekana ni tvrda. Posebno umutite margarin i šećer u prahu, dodajte kokos i sve dobro sjedinite. Stavite na sto providnu foliju, pospite šećer ili kokos i preko toga razvucite oklagijom tamni fil. Preko toga stavite beli fil, lagano ga razvucite kašikom ili nožem (možete da stavite i malo voća), a zatim ga urolajte. Rolat možete da isečete na dva dela, umotajte u foliju i stavite u frižider da se ohladi.

SA BELIM FILOM

Potrebno je za koru:

* 6 jaja

* 120 g šećera

* 75 g brašna

* 40 g gustina

* 2 kašike ulja


Fil:

* 4 dl mleka

* 4 kašike šećera

* puding sa ukusom slatke pavlake

* 100 g bele čokolade

* 100 g margarina


Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodajte jedno po jedno žumance, ulje i neprekidno mutite. Zatim dodajte brašno, gustin i polako promešajte varjačom. Sipajte smesu u četvrtasti pleh obložen pek-papirom i pecite koru na 200 stepeni, otprilike 15 minuta. Pečenu koru uvijte u vlažnu krpu. Kuvajte 3 dl mleka i šećer, a ostatak mleka posebno umutite sa pudingom od slatke pavlake i sipajte u ključalo mleko i kuvajte, mešajući neprekidno dok se ne zgusne. U topao fil dodajte izlomljenu belu čokoladu i mešajte dok se ne rastopi, a kada se ohladi ubacite margarin i umutite mikserom. Preko kore namažite fil, uvijte u rolat i ostavite da se stegne.

ČOKOLADNA FANTAZIJA

Potrebno je za koru:

* 4 jajeta

* prstohvat soli

* 100 g šećera

* vanilin šećer

* 40 ml mleka

* 30 ml ulja

* 90 g brašna

* kašičica praška za pecivo

* 15 g kakaoa


Za fil:

* 150 g čokolade za kuvanje

* 350 ml slatke pavlake za šlag

* 10 ml mleka

* kašičica šećera u prahu



Umutite belanca s prstohvatom soli u čvrst sneg. Posebno izmiksajte žumance sa šećerom i vanilinim šećerom, dodajte mleko, ulje i dobro umutite. Stavite brašno, prašak za pecivo, kakao i izmiksajte, pa sjedinite sa belancima i promešajte varjačom. Sipajte smesu u četvrtasti pleh i pecite na 180 stepeni, 10-15 minuta. Stavite na sto papir za pečenje, pospite kakao, a zatim preko toga prevrnite vruć biskvit. Uvijte koru u rolat i ostavite da se ohladi. U međuvremenu istopite na ringli 150 g čokolade za kuvanje i 100 ml slatke pavlake. Posebno umutite mikserom 250 ml slatke pavlake, polako dodajte rastopljenu čokoladu i izmešajte da se smesa dobro sjedini. U fil dodajte 10 ml mleka i kašičicu šećera u prahu, pa umutite mikserom. Odmotajte koru i premažite je čokoladnim filom, pa je čvrsto urojalte.

PO BAKINOM RECEPTU


Potrebno je:

* 5 jaja

* 5 kašika šećera

* 5 kašika brašna

* vanilin šećer

* 1/2 praška za pecivo

* 5 kašika džema po izboru


Umutite mikserom jaja i šećer, dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer, a zatim u pravougaoni pleh stavite papir za pečenje, podmažite ga uljem, pospite malo brašna i sipajte umućenu smesu. Pecite koru na 200 stepeni, otprilike 15 minuta. Kada se ohladi premažite je džemom, uvijte u rolat i stavite u firižider da se stegne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije