Slatki rolati: Ukusne, brze i dekorativne poslastice
30. 11. 2019. u 12:35
Napravite: poslasticu sa kokosom, rolat sa belim filom, čokoladnu fantaziju, rolat po bakinom receptu
Depositphotos
POSLASTICA SA KOKOSOM
Potrebno je za tamni fil:
* 500 g mlevenog keksa
* 250 g šećera u prahu
* 100 g narendane čokolade za kuvanje
* 2 dl toplog mleka
Za beli fil:
* 250 g margarina
* 100 g šećera u prahu
* 200 g kokosa
Pomešajte mleveni keks, šećer u prahu, narendanu čokoladu i polako dodajte toplo mleko, tako da dobijete smesu koja nije ni previše mekana ni tvrda. Posebno umutite margarin i šećer u prahu, dodajte kokos i sve dobro sjedinite. Stavite na sto providnu foliju, pospite šećer ili kokos i preko toga razvucite oklagijom tamni fil. Preko toga stavite beli fil, lagano ga razvucite kašikom ili nožem (možete da stavite i malo voća), a zatim ga urolajte. Rolat možete da isečete na dva dela, umotajte u foliju i stavite u frižider da se ohladi.
SA BELIM FILOM
Potrebno je za koru:
* 6 jaja
* 120 g šećera
* 75 g brašna
* 40 g gustina
* 2 kašike ulja
Fil:
* 4 dl mleka
* 4 kašike šećera
* puding sa ukusom slatke pavlake
* 100 g bele čokolade
* 100 g margarina
.jpg)
Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodajte jedno po jedno žumance, ulje i neprekidno mutite. Zatim dodajte brašno, gustin i polako promešajte varjačom. Sipajte smesu u četvrtasti pleh obložen pek-papirom i pecite koru na 200 stepeni, otprilike 15 minuta. Pečenu koru uvijte u vlažnu krpu. Kuvajte 3 dl mleka i šećer, a ostatak mleka posebno umutite sa pudingom od slatke pavlake i sipajte u ključalo mleko i kuvajte, mešajući neprekidno dok se ne zgusne. U topao fil dodajte izlomljenu belu čokoladu i mešajte dok se ne rastopi, a kada se ohladi ubacite margarin i umutite mikserom. Preko kore namažite fil, uvijte u rolat i ostavite da se stegne.
ČOKOLADNA FANTAZIJA
Potrebno je za koru:
* 4 jajeta
* prstohvat soli
* 100 g šećera
* vanilin šećer
* 40 ml mleka
* 30 ml ulja
* 90 g brašna
* kašičica praška za pecivo
* 15 g kakaoa
Za fil:
* 150 g čokolade za kuvanje
* 350 ml slatke pavlake za šlag
* 10 ml mleka
* kašičica šećera u prahu
.jpg)
Umutite belanca s prstohvatom soli u čvrst sneg. Posebno izmiksajte žumance sa šećerom i vanilinim šećerom, dodajte mleko, ulje i dobro umutite. Stavite brašno, prašak za pecivo, kakao i izmiksajte, pa sjedinite sa belancima i promešajte varjačom. Sipajte smesu u četvrtasti pleh i pecite na 180 stepeni, 10-15 minuta. Stavite na sto papir za pečenje, pospite kakao, a zatim preko toga prevrnite vruć biskvit. Uvijte koru u rolat i ostavite da se ohladi. U međuvremenu istopite na ringli 150 g čokolade za kuvanje i 100 ml slatke pavlake. Posebno umutite mikserom 250 ml slatke pavlake, polako dodajte rastopljenu čokoladu i izmešajte da se smesa dobro sjedini. U fil dodajte 10 ml mleka i kašičicu šećera u prahu, pa umutite mikserom. Odmotajte koru i premažite je čokoladnim filom, pa je čvrsto urojalte.
PO BAKINOM RECEPTU
Potrebno je:
* 5 jaja
* 5 kašika šećera
* 5 kašika brašna
* vanilin šećer
* 1/2 praška za pecivo
* 5 kašika džema po izboru
.jpg)