Za koga je post zdrav, a za koga rizičan: Uzdržavanje od namirnica životinjskog porekla ne preporučuje se svakom
28. 11. 2019. u 15:38
Posna ishrana ima mnogo pozitivnih strana, ali ipak nije preporučljiva u svim slučajevima
UKOLIKO ste se odlučili da se tokom Božićnog posta, koji je počeo juče i traje narednih narednih šest nedelja, uzdržavate od mrsne hrane, možete značajno da popravite svoje zdravlje, ali i da ga ozbiljno narušite ako je vaš organizam već iscrpljen hroničnim ili akutnim bolestima, a vi mu uskratite nephopdne nutritijente.
Jasmina Ristivojević, strukovni nutricionista-dijetetičar, tvrdi da je posna ishrana značajna zato što pročišćava krvne sudove. Za vreme posta jede se mnogo više voća i povrća, što se pozitivno odražava i na izgled kože i kose. S obzirom na to da se za vreme uzdržavanja od namirnica životinjskog porekla više konzumira hrana bogata celulozom, to blagatvorno deluje i na varenje i regulisanje stolice.
- Našu današnju ishranu karakterišu preobilni i nepravilno izbalansirani obroci. U njima je previše masnoće, crvenog mesa, hleba, a malo mlečnih proizvoda, povrća i voća. Zato je post u našim uslovima više od preporuke - kaže Jasmina Ristivojević.
Ipak, bez obzira na sve dobrobiti koje ima ova vrsta ishrane, ona nije za svakoga.
- Post se ne savetuje teško bolesnim, onima koji se oporavljaju posle operacije ili povrede i bolesti, obolelima od tuberkuloze, pacijentima koji primaju citostatike ili su na hemoterapiji - kaže naša sagovornica. - Nije poželjno da poste ni stari ako osećaju slabost, kao ni deca u razvoju, trudnice i svi koji su anemični.
Većina koja se pridržava posta praktikuje jednoličnu ishranu koja najčešće podrazumeva dosta krompira, pirinča, džema, belog hleba...
PROČITAJTE JOŠ: Ishrana tokom ciklusa
- Ukoliko se bez prave mere unose navedeni ugljeni hidrati, može da se dogodi da posle 40 dana posta dođe do vrtoglavice, anemije, dekoncentracije i lošeg raspoloženja, čak i kod zdravih osoba - kaže Jasmina Ristivojević. - Zato bi posna ishrana trebalo da bude bogata jezgrastim plodovima, semenkama, sojinim, heljdinim i ovsenim mlekom i naravno ribom pečenom u rerni.
Naša sagovornica savetuje i da motiv za post nikako ne bi trebalo da bude gubitak telesne težine, jer će ovim načinom ishrane organizmu može naneti više štete nego koristi:
- U postu je važno da se jedu mali zalogaji, da se hrana dobro sažvaće i da se uvek sačeka pre dodatnog uzimanja porcije, jer organizmu je potrebno vreme da pošalje signal mozgu da je sit.
DIJABETIČARI, OPREZ!
ISHRANI bez proteina životinjskog porekla mogu da se podvrgnu i oboleli od šećerne bolesti, ali sa velikim oprezom.
- Dijabetičari bi mogli da sprovode pun post, ali samo po savetu lekara za ishranu, jer samo tako mogu da nauče pravilnu kombinaciju namirnica i njihovu odgovarajuću količinu - kaže Jasmina Ristivojević.
Dusan
29.11.2019. 08:13
Riba se ne treba jesti tokom celog posta vec samo u dane kada je naznaceno a to je svega nekoliko dana u toku posta! To ste zaboravilo da spomenete.
@Dusan - Zavisi o kom se postu radi. Ako je veliki ili veliko gospojinski onda najvise jedanput ili 2 puta a ako je bozicni ili petrov onda sve dane osim srede i petka moze.
Komentari (2)