Obroci raznovrsni, ali bez prejedanja: Trudnicama je dovoljno 300 kalorija više
24. 11. 2019. u 18:21
U prva tri meseca potrebe u energetskoj vrednosti nije neophodno povećavati, a kasnije je dovoljno od 200 do 300 kalorija više
Depositphotos
ŽENAMA je u trudnoći potrebno svega 300 kalorija više nego obično, pokazuju istraživanja. Kako bi se dete pravilno razvilo, trudnica treba da vodi računa da ishrana bude zdrava i raznovrsna, a svako preterivanje može da poveća rizik od gojaznosti, dijabetesa i povišenog pritiska.
Prema rečima stručnjaka, u prva tri meseca potrebe u energetskoj vrednosti nije neophodno povećavati, a kasnije je dovoljno od 200 do 300 kalorija više.
Ishrana zdrave trudnice trebalo bi da se sastoji od sedam grupa namirnica: žitarice, životinjski proizvodi, poput mesa, ribe i jaja, zatim mlečni proizvodi, povrće, voće, šećer, masti i ulja. Kao dobri proizvodi od žitarica preporučuju se crni i polubeli hleb, ražani tost, makarone ili špagete. Od ostalih ugljenih hidrata samo jednom dnevno trebalo bi unositi pirinač ili krompir, oko 50 g.
Mlečni proizvodi su obavezni dva puta u toku dana. To može da bude mleko ili jogurt od 3,3 odsto mlečne masti, kiselo mleko od 2,8 odsto, kefir od 250 do 300 mililitara, voćni jogurt 330 ml i kocka mladog sira, sa maksimalno 20 odsto masnoće.
Meso i mesne proizvode obavezno bi trebalo konzumirati za ručak kao najveći izvor proteina, folana, vitamina B kompleksa, pripremljenih na zdrav način. Treba da bude kuvano, dinstano, pečeno u foliji i na roštilju. Preporučena gramaža je junetina 300 g, piletina 200 g, teletina 300 g, svinjsko meso 200 g, morska riba 350 g, džigerica 200 g. Vrlo retko, mogu da se jedu prerađevine, kao što su 30 g šunke ili 70 g tunjevine.
Smatra se da je normalno da se žena ugoji tokom trudnoće od devet do 11 kilograma, dok sve preko toga može da šteti zdravlju.
PRVI DAN
Doručak: integralno pecivo sa semenkama, velika činija sirnog namaza, 50 g nemasne šunke i 50 g kravljeg sira, jogurt
Užina: jabuka, šaka badema
Ručak: testenina sa brokolijem i susamom 200 g, 100 g zelene salate začinjene sa malo maslinovog ulja i soli, čaša soka od jabuke
Međuobrok: pet dvopeka s namazom od leblebije
Večera: 150 g lignji, 100 g kuvanog krompira, salata od rukole i paradajza začinjena maslinovim uljem
DRUGI DAN
Doručak: jogurt, zobene pahuljice, 50 g sezonskog voća
Užina: suve smokve 100 g
Ručak: skuša na roštilju 150 g, kuvani krompir 300 g, salata od kupusa 250 g
Međuobrok: sok od povrća, pet grisina
Večera: pirinač ili nudle sa povrćem, porcija voćnog čaja sa medom
TREĆI DAN
Doručak: ovsene pahuljice, čaša obranog mleka, kriška tosta od integralnog brašna sa sirnim namazom, kafa bez kofeina
Užina: žitarice sa dodatkom voća, šolja mleka, jabuka
Ručak: blaga pileća supa, ćureća ili pileća prsa na roštilju 200 g, grašak pripremljen na maslacu 200 g, zelena salata sa prelivom od jogurta i začina
Međuobrok: integralni krekeri 50 g
Večera: varivo sa šargarepom, graškom, krompirom, dimljeni sir od soje, 100 g zelene salate sa paradajzom i kukuruzom, jogurt
ČETVRTI DAN
Doručak: dva jaja, dve kriške hleba od integralnog brašna, voćna salata, sveže isceđeni sok od pomorandže
Međuobrok: šejk od jagode i jogurta 200 ml, jabuka
Ručak: ćureća ili pileća prsa 200 g, pripremljena na roštilju, salata od mešanog povrća sa šampinjonima, pecivo, četiri sušene kajsije
Užina: šopska salata, četiri integralna dvopeka, sok od pomorandže
Večera: riba sa roštilja, 200 g kuvanog povrća, dve šake konzerviranog voća
PETI DAN
Doručak: griz sa obranim mlekom, kašika meda ili javorovog sirupa, sitno naseckani bademi, kolač sa bobičastim voćem, čaša svežeg prirodnog voćnog soka
Međuobrok: smuti od banane, malina, soka od pomorandže i muslija, sve sastojke izmiksati
Ručak: supa od povrća, testenina u sosu od paradajza, 250 g šargarepe začinjene sa malo maslinovog ulja i limunovim sokom
Međuobrok: voćna salata
Večera: Veliko integralno pecivo, kuvano jaje, dva komada svežeg kravljeg sira, voće po želji