Praline, čizkejk, parfe: Brzi i ukusni slatkiši sa želatinom
23. 11. 2019. u 12:01
Napravite: praline s ukusom kafe, čizkejk od malina, parfe sa breskvama, osvežavajuću tortu
PRALINE S UKUSOM KAFE
Potrebno je:
* 250 g čokolade
* 2 kašike ulja
* list želatina
* 3-4 piškote
* 100 ml ohlađene kafe
* 150 g maskarponea
* 40 g šećera u prahu
* kesica vanilin šećera
* 100 g slatke pavlake
Čokoladu sa uljem otopite na pari, premažite 25 kalupčića za praline i ohladite. Ostatak ostavite za premazivanje pralina. Želatin ubacite u vodu da nabubri, a piškote izlomite na sitne komade, umočite u kafu i stavite u korpice. Maskarpone pomešajte sa vanilin i šećerom u prahu, a slatku pavlaku umutite u šlag. Nabubrelom želatinu dodajte dve kašike pavlake i zagrejte da se otopi. Mešajući dodajte maskarpone, a zatim i sav šlag. Korpice sa piškotama napunite kremom, odmah ih stavite u zamrzivač da se ohlade, a zatim praline premažite slojem čokolade. Držite ih stalno u frižideru.
ČIZKEJK OD MALINA
Potrebno je:
* veće pakovanje keksa "pti ber"
* 50-60 g putera
* 1/3 kašičice cimeta
* 400-500 g rikote ili sitnog sira
* 100 ml mleka
* po 200 g šećera i slatke pavlake
* 150 ml soka od ananasa
* 4-5 kesica želatina + 2 za vrh čizkejka
* 250 ml sveže ceđenog soka od pomorandže ili limuna
* smrznute maline

Izmrvljen keks sjedinite sa istopljenim puterom i cimetom. Pritiskajući dobro, rasporedite smesu po dnu posude sa zidovima koji se skidaju. Potom umutite sir sa šećerom i mlekom u glatku smesu. Postepeno dodajte sok od ananasa uz neprestano mešanje. Na kraju pomešajte sve sa prethodno umućenom pavlakom. Četiri kesice želatina potopite u vodu 20-30 minuta, pa ih rastopljene pažljivo umutite sa dobijenom kremastom masom. Krem sipajte preko kore od keksa u posudi i ostavite da se stegne tri sata u frižideru. Sveže ceđeni sok po izboru blago zagrejte na ringli, pa umešajte dve kesice prethodno natopljenog želatina, vodeći računa da ne vri. Na stegnuti čizkejk sa kojeg je skinut obruč, poređajte smrznute maline, pa prelijte sa želatiniziranim sokom i ponovo ostavite 2-3 sata u frižideru da se stegne.
PARFE SA BRESKVAMA
Potrebno je za koru:
* 2 jajeta
* po 2 kašike šećera i brašna
* kesica vanilin šećera
Za parfe:
* 500 g kiselog mleka
* šolja šećera
* list želatina
* 500 g bresaka iz kompota
Za žele:
* 300 ml soka iz kompota
* list želatina

Jaja umutite sa šećerom, dodajte brašno i vanilin šećer, pa promešajte pažljivo. Sipajte smesu u okrugao kalup (sa obručem koji se skida) obložen pek-
-papirom i pecite na 180 stepeni 10-15 minuta. Ostavite da se ohladi, a za to vreme umutite kiselo mleko sa šećerom, pa dodajte polovinu bresaka i želatin pripremljen prema uputstvu na pakovanju. Ohlađenu koru prelijte sa nekoliko kašika soka iz kompota, potom rasporedite smesu sa kiselim mlekom, skinite obruč i stavite u zamrzivač. Kada se stegne, odozgo poređajte preostale breskve. Potom pripremite želatin prema uputstvu na pakovanju i dodajte u sok od kompota, prelijte voće i vratite parfe ponovo u frižider na sedam-osam sati.
OSVEŽAVAJUĆA TORTA
Potrebno je:
* gotova kora za tortu
* 800 g kisele pavlake
* 2 pakovanja želatina
* 2 tegle kompota po izboru
* orasi
* tegla džema po izboru
* 6 kašika šećera u prahu
* borovnice ili brusnice

Držite želatin u vodi dok ne nabubri, pa ga rastopite na pari uz neprestano mešanje, a potom ostavite da se ohladi. Pavlaku umutite sa šećerom u prahu. Iz jedne tegle kompota ocedite voće, a sirupom natopite koru. Sirup iz druge tegle kompota sipajte u pavlaku i ponovo mutite. Nakon toga dodajte želatin i mutite mikserom. U kalup za tortu sa obručom stavite koru, premažite džemom, sipajte orahe, a potom smesu sa želatinom. Po vrhu na sredini stavite tanji sloj džema, poređajte voće iz kompota, dodajte sveže borovnice ili brusnice i prelijte tankim slojem želiranog kompota. Po obodu pospite šećer u prahu i stavite u frižider da se stegne.