Vesele oblande


Potrebno je:

- 2 lista oblande

- 250 g putera

- 200 g kokosa

- 400 g mleka u prahu

- 250 g žele bombona

- 170 g šećera

- 150 ml mleka

Prokuvajte puter, šećer i mleko. U toplu smesu sipajte mleko u prahu i kokos. Iseckajte žele bombone na male kocke, pa ih dodajte u prethodno pripremljenu masu. Dobijeni nadev rasporedite na list oblande, dobro ga utapkajte i prekrijte drugim listom oblande. Odozgo stavite teži predmet da oblande pritisne pola sata do sat vremena. Ostavite nekoliko sati da odstoji, pa secite u željene oblike.


Šareni kolač


Potrebno je:

- 250 g putera ili margarina

- 250 g šećera u prahu

- 250 g mlevenog keksa

- 250 g žele bombona

- 250 g suvog grožđa

- 200 g svežeg grožđa

- 2 oljuštene pomorandže

Za glazuru:

- 100 g bele čokolade

- malo ulja

Mikserom penasto umutite puter ili margarin sa šećerom u prahu, a onda dodajte postepeno i sve ostale sastojke. Pomorandže pre stavljanja odvojte na kriške. Masu podeliti na dva dela i svaki oblikujte u pravougaoni oblik. Premažite u tankom sloju glazurom od bele čokolade, ostavite da se dobro prosuši, pa tek onda secite na tanke kriške i služite.


Aromatična voćna torta


Potrebno je:

- 50 g putera

- 50 g šećera

- žumance

- 15 g kakaa

- 70 g mlevenog keksa

- belance

- 2 kašike ruma

- 20 g ušećerene narandžine kore

- 20 g suvog grožđa

- 30 g seckanih žele bombona

- malo seckanih oraha

- 20 g voća iz slatka

- 50 g borovnica

Za glazuru:

- 100 g bele čokolade

- malo ulja

Umutite omekšali puter sa šećerom, dodajte žumance, pa kakao, potom polovinu mlevenog keksa, belance i rum. U drugoj posudi sjedinite preostalu količinu mlevenog keksa sa ostalim sastojcima. Kada masu dobro sjedinite pomešajte je sa prethodnom, sipajte u okrugli pleh za tortu, nakon 10 minuta skonite obruč, pa tortu premažite tankom glazurom od rastopljene bele čokolade. Tortu potom ostavite najmanje jedan dan da se suši na vazduhu, pa tek onda secite i služite.


Dečja radost


Potrebno je za koru:

- 6 belanaca

- 6 kašika šećera

- 6 kašika brašna

- kesica praška za pecivo

Za fil:

- 1 l mleka

- 6 žumanaca

- 6 kašika šećera

- 2 kesice pudinga od vanile

- 3 kašike brašna

- 2 kesice vanilin šećera

- 250 g putera ili margarina

- 200 g žele bombona

- 200 g "plazma" keksa

- 6 krem bananica

Za dekoraciju:

- 250 g šlaga

- 200 ml mineralne vode

- tečna čokolada

Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa lagano umešajte brašno sa praškom za pecivo. Dobijenu smesu sipajte u pleh obložen pek-papirom i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta. Od mleka odvojite 200 ml, a drugi deo stavite da se kuva sa šećerom i vanilin šećerom. U međuvremenu, u odvojeno mleko umešajte puding i brašno, pa sipajte u ključalo mleko i ukuvavajte. Kada se zgusne sklonite sa strane da se prohladi do pola, pa umutite puter ili margarin. Potom iseckajte žele bombone i krem bananice sitno, a keks sitno izlomite, pa sve stavite u puding fil i mešajte da se lepo izjednači. Koru podelite na dva dela. Prvi deo premažite polovinom fila, preklopite drugim, pa rasporedite ostatak fila po površini. Umutite šlag sa mineralnom vodom i premažite preko fila. Na kraju ukrasite po želji špricom napunjenim tečnom čokoladom.


Slavsko iznenađenje


Potrebno je:

- 200 g žele bombona

- 50 g suvog grožđa

- 50 g seckanih oraha

- 7 jaja

- 7 kašika šećera

- 7 kašika brašna

- prašak za pecivo

- kesica pudinga od vanile

- 500 ml mleka

- 150 g šećera

- 150 g putera

- 250 g šlaga

- 2 kesice vanilin šećera

Umutite belanca sa šećerom, dodajte brašno i prašak za pecivo. Testo stavite u pleh od šporeta da se peče 20 minuta na 180 stepeni. Pečenu koru presecite po dužini na dva dela. Stavite mleko da se kuva, a za to vreme umutite žumanca sa preostalih 150 g šećera, dodajte puding i vanilin šećer, pa sve ukuvajte u mleku. Kada se fil ohladi sjedinite ga sa umućenim puterom i dodajte seckane žele bombone, suvo grožđe i orahe. Fil podelite na dva dela, pa nafilujte jednu koru, preko fila stavite drugu koru, pa opet fil, a na kraju ukrasite umućenim šlagom i rendanom belom i crnom čokoladom.