ČUVENI srpski narodni kuvar, Ginisov rekorder, internacionalni vitez kuvarstva i naš nacionalni brend Milijan Stojanić, kaže da slavu treba pripremiti na tradicionalan način i zaboraviti na pomodarske proslave koje su poslednjih godina zahvatile naš narod.

Kuvar Milijan kaže da je i najskromnija slavska trpeza bolja od proslave u restoranu.

- Zaboravite na pomodarstvo i nemojte voditi goste u restoran, jer slava se slavi samo jedan dan u godini - kaže Milijan. - To je najveća greška koju čine domaćini. Slava je dan radosti i slavi se sa porodicom, a pozivanje velikog broja prijatelja je još jedno pomodarstvo.

Jesen je vreme slava, prepliću se posne i mrsne, a pošto je srpski domaćini slave jednom godišnje, štede novac da bi kupili najkvalitetnije namirnice. Čuveni srpski kuvar predlaže dva menija, posni i mrsni, a oba se sastoje od srpskih namirnica sa malo modernih primesa. Dakle, ova dva menija mogu se nazvati "srpska fuzija" - slavski meni za moderna vremena.

- Za posnu slavu se mogu pripremiti izuzetno ukusna jela od srpskih namirnica - ističe Milijan. - Za mrsnu slavu treba posebno voditi računa o hrani, jer se uz meso pije više alkohola. Svima preporučujem da izbegavaju ovale, jer pored toga što je to pomodarstvo, većina te hrane se pokvari i baci. Preporučujem srpske zalogaje za predjelo.



POSNA SLAVA



PREDJELO


BADEM i pirinač u kombinaciji sa kuvanom ribom, preporučujem somovinu jer daje najbolji ukus. Uzmete četiri posude i u svaku ravnomerno rasporedite kuvan pirinač, kao i dva kilograma skuvanog i očišćenog soma. U prvu činiju iseckate crni i beli luk, pa dodate malo rendanih jabuka. U drugu činiju stavite sitno iseckane pomorandže. U treću činiju dodate sitno iseckane banane. U četvrtu činiju sipate samo sitno iseckan beli luk i peršun. Sadržinu svih činija dobro promešate, posolite, pobiberite i stavite ih u frižider najmanje jedan sat da se ohlade i stegnu. Onda pravite kuglice iste veličine.


RIBLjA ČORBA


Najjednostavnije je obariti somovinu. Izmeriti na pet litara vode kilogram kuvane somovine, pa propržiti 600 grama crnog luka, dodati litar domaćeg paradajza, jednu kašiku aleve paprike i jedan isceđen limun. Sve kuvati 30 minuta, ne treba više, pa dodati so i biber.


PAPRIKA PUNjENA ŽITOM


OČISTE se paprike dok se bari pola kilograma pšenice koja je gotova kada se raspirjani, pa se opere vodom. U posudu gde se pravi fil sitno iseckamo crni luk, narendamo krompir, dodamo pšenicu, propržimo, sipamo malo aleve paprike i bibera, pa kada dobro pomešamo ovim filom punimo paprike. Paprike zatvaramo listićem krompira, slažemo ih ukrug uspravno, nalije se vode do prstena, ubaci dva-tri lovorova lista i krčkaju se pola sata. Voda će da ispari, izmešamo pola litra paradajza sa jednom kašikom aleve paprike, bibera, sitno iseckan luk prelijemo i zapečemo u pećnici na 30 minuta na 180 stepeni.


PASTRMKA PUNjENA PŠENICOM I SUVIM ŠLjIVAMA


PŠENICU obarimo, suve šljive dobro operemo i sitno iseckamo, pa napravimo fil. Po ukusu dodamo so i biber. Pre toga ribu očistimo, usolimo, pa ostavimo da u frižideru odleži pola sata. Ribu punimo filom, a nevešte domaćice mogu da je zatvore čačkalicom. Pastrmka se slaže u pleh, stavi u pećnicu, pa peče 15 minuta. Prelije se sa vrlo malo belog vina i peče još 20 minuta.


Prilog

UZ pastrmku nikako se ne služi krompir! Karfiolu se krunice dobro operu, pa se bari 10 minuta u slanoj vodi, isecka se peršun, beli luk i posluži uz pastrmku.



Pročitajte i:Svetog Nikolu čuva kovčeg od srpskog srebra i zlata



MRSNA SLAVA


URNEBES KUGLICE


POŠTO se na masnim slavama više pije alkohol gostima će prijati kuglice od sira. Kilogram ovčjeg sira se izmrvi i ravnomerno podeli u tri činije:

U prvu činiju se doda sitno iseckana pršuta na žilijen, ako treba posoli i doda malo muskat oraha.

U drugu činiju se doda sitno iseckan kulen i kašičica ajvara, da poveže sastojke.

U treću činiju se sipa barena piletina, malo karija, dve kašike majoneza, pa na vrh kašičice senfa.

Sve se dobro izmeša, ostavi u frižideru da se ohladi i prave se kuglice, pa naizmenično ređaju.


PILEĆA ČORBA


OBARI se piletina, u drugoj posudi se bari povrće (ne sa mesom da se ne zamuti), pa se sve ohladi, sitno isecka sa piletinom. Stavi se u jedan lonac malo ulja, crnog luka, dodaju se pile i povrće, propržimo dva-tri minuta, nalijemo vode, sitno iseckan pešun, začine, kuvamo pola sata.


SVINjSKA REBRA


REBRA isečemo na kocke pet puta pet centimetara, pa ih barimo pola sata. U međuvremenu očistimo krompir, šargarepu i ostalo povrće pa sve složimo u pleh, prelijemo sa malo vode, folijom prekrijemo i na 180 stepeni pečemo 45 minuta. Sklonimo foliju i pečemo još 20 minuta da porumeni.


PIJANE KRUŠKE

DOBRO očistiti kruške, ušpinovati šećer i kuvati ih 20 minuta. U čašu crnog vina stavi se muskatni oraščić, pa preliti kruške, kuvati još pet minuta i poslužiti kada se ohladi.