Imate problema sa gastritisom? Ova dijeta će ublažiti vaše tegobe

Specijalni dodatak Doktor u kući

18. 11. 2019. u 12:30

Prilagođen način ishrane, u kombinaciji sa medikamentima i čajevima od lekovitog bilja, može da donese trajne rezultate

Имате проблема са гастритисом? Ова дијета ће ублажити ваше тегобе

Depositphotos

PRVA pomoć kod gastritisa može da bude uvođenje fermentisanih mlečnih proizvoda u ishranu. U jogurtu su prisutne hiljade mlečnih bakterija koje u procesu vrenja stvaraju mlečnu kiselinu, a na nivou creva podstiču stvaranje zdrave bakterijske flore.

Takođe, osobama sa gastritisom, savetuje se da jedu češće, ali umereno. Važno je da se izbegne prejedenje, obilni ručkovi i grickanje između obroka.

Neredovna i nepravilna ishrana, pušenje cigareta, dugogodišnje uzimanje različitih lekova koji oštećuju želudačnu sluzokožu i stres, mogu da pogoršaju stanje. Potrebno je izbegavati alkohol, čokoladu, crni hleb, grickalice, jagode, kafu, kocke za supu, koncentrat paradajza, kečap, loj i mast, med, mladi luk, sirće, papriku i voćne sokove. Voda se pije uvek 20 minuta pre jela, a ne tokom ili nakon obroka.

Prilagođen način ishrane, u kombinaciji sa medikamentima i čajevima od lekovitog bilja, može da donese trajne rezultate i omogući da kiselina u želucu ne predstavlja problem. Oporavak sluzokože želuca, ipak, zahteva vreme, proces može da traje i do nekoliko meseci.

PRVI DAN

Doručak: Dvopek i džem od šipka bez šećera

Užina: Sezonsko voće

Ručak: Dinstano belo meso i sveža salata od kupusa i šargarepe

Večera: Integralni pirinač s barenom šargarepom i brokolijem

DRUGI DAN

Doručak: Kaša od prosa sa dodatim suvim grožđicama, medom i bademima

Užina: Voće

Ručak: Čorba od bundeve i đuveč sa integralnim pirinčem i tofu sirom

Večera: Probiotski jogurt sa ovsenim pahuljicama i banana

TREĆI DAN

Doručak: Integralni hleb sa namazom od mladog sira i rukolom

Užina: Čaj od matičnjaka i banana

Ručak: Pastrmka pečena u rerni i zelena salata s maslinovim uljem i limunovim sokom

Večera: Palenta s mlevenim semenkama lana, susama i bundeve

ČETVRTI DAN

Doručak: Ovsene pahuljice s mlevenim bademima, medom, suvim voćem, bananom i mlevenim semenkama susama, lana i bundeve

Užina: Čaj od kamilice i jabuka

Ručak: Ćufte od belog mesa i salata od sveže šargarepe i cvekle.

Večera: Integralna testenina sa spanaćem

PETI DAN

Doručak: Griz od integralnog pirinča u sojinom mleku, zaslađen stevijom.

Užina: Bademi i suvo voće

Ručak: Meko kuvana jaja, bareni krompir, salata od praziluka i cvekle

Večera: Šejk od banane, pirinčanog mleka, meda i malina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije