Pljeskavice, špagete, čorba: Recepti za brza i ukusna jela sa cveklom
10. 11. 2019. u 14:25
Evo predloga za jela od cvekle: aromatične pljeskavice, purpurne špagete, čorba snage, vitaminska salata
Depositphotos
AROMATIČNE PLjESKAVICE
Potrebno je:
* cvekla
* glavica crnog luka
* čen belog luka
* 2 cveta brokolija
* crvena paprika
* šaka pečenih oraha
* po 5 kašika prezli, parmezana i peršuna
* so, biber
Oljuštite i izrendajte cveklu, crni i beli luk sitno iseckajte, brokoli skuvajte, a pečene orahe sameljite. Sve sastojke pomešajte i pravite male pljeskavice. Ako je potrebno dodajte još prezli da se masa lepo sjedini. Zagrejte dobro ulje u tiganju i pržite pljeskavice sa obe strane od tri do pet minuta. Servirajte toplo.
*****
PURPURNE ŠPAGETE
Potrebno je:
* 2 cvekle
* 400 g špageta
* 400 ml pavlake za kuvanje
* 100 g parmezana
* 100 gorgonzole
* kašika peršuna
* kašičica origana
* so, biber
.jpg)
Oljuštite i narendajte cveklu, pa stavite u malo hladne vode da se kuva. Nemojte da solite, da so ne bi razredila crvenu boju cvekle. Kada cvekla tokom kuvanja pusti boju potopite i špagete. Špagete kuvajte dok ne omekšaju i voda ne ispari, a na kraju posolite. Ako je potrebno špagete i cveklu dodatno ocedite, a nakon toga sipajte u tanjire. U manjoj posudi pomešajte pavlaku sa peršunom i origanom, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte uz povremeno mešanje do ključanja, zatim dodajte parmezan i gorgonzolu. Sos prelijte preko špageta i servirajte dok je toplo.
*****
ČORBA SNAGE
Potrebno je:
* 2 veze listova cvekle
* veza peršuna
* glavica crnog luka
* 2-3 čena belog luka
* šargarepa
* koren peršuna
* manji koren celera
* 4-5 cvekli
* ulje
* sok od limuna
.jpg)
Iseckajte listove cvekle i peršun, pa stavite da se kuva 10-15 minuta na umerenoj vatri. Iseckajte glavicu crnog i čenove belog luka, krupnije narendajte šargarepu, peršun i celer. Sve sjedinite. U mešavinu dodajte narendane cvekle i prelijte kašikom ulja i sokom od limuna. Na kraju sve stavite u vodu u kojoj se kuva lišće cvekle i peršun, kratko promešajte i odmah sklonite sa vatre.
*****
VITAMINSKA SALATA
Potrebno je:
* cvekla srednje veličine
* manji koren celera
* jabukovo sirće
* kašičica maslinovog ulja
* so, mleveni kim
* kisela pavlaka
* lišće peršuna
.jpg)
Krupno narendajte cveklu i koren od celera. Pomešajte ih, začinite sa malo soli, jabukovim sirćetom, kašičicom maslinovog ulja i mlevenim kimom. Salatu na kraju izmešajte sa kiselom pavlakom i pospite peršunovim lišćem. Po želji možete izrendati i šargarepu ili neko drugo sezonsko povrće, a preko salate narendati parmezan.