SOČNE ČOKOLADNE KOCKE

Potrebno je za koru:

* 3 jajeta

* po 15 kašika šećera, ulja, mleka i brašna

* 4 kašike kakaa

* prašak za pecivo


Za fil:

* 5 dl vode

* 150 g šećera

* 2 pudinga od čokolade

* 100 g čokolade

* 500 g višanja

* 100 g istopljene čokolade za preliv

U posudu stavite 4 dl vode i 150 g šećera da se kuva. U 1 dl vode umutite puding od čokolade, dodajte u vodu i šećer, kuvajte dok se ne zgusne, a zatim fil sklonite sa ringle. Za koru umutite jaja sa šećerom, dodajte ulje, mleko, brašno, kakao i prašak za pecivo. Stavite polovinu smese u podmazani pleh, koji je posut brašnom, i pecite desetak minuta. Zatim preko testa sastojke poređajte sledećim redosledom: višnje, 100 g narendane čokolade i mlak fil od kuvanog pudinga. Preko pudinga prelijte drugu polovinu testa i sve pecite na 170 stepeni. Ohlađeni kolač filujte istopljenom čokoladom.

*****

HRSKAVA PITA

Potrebno je:


* 500 g kora

* 800 g višanja

* 600 g šećera

* 400 ml kisele vode

* šolja ulja

* 100 g griza ili prezli


Pomešajte kiselu vodu i ulje. Tom mešavinom premažite koru, preko nje stavite dve kašike šećera, a zatim ponovite postupak i sa drugom i trećom korom. Na jedan kraj treće kore stavite višnje, 2 kašike šećera i 3 kašike griza ili prezli i uvijte u rolat. Isto uradite i sa ostalim korama, a svaku preko poprskajte mešavinom kisele vode i ulja i sa malo šećera kako bi korica bila hrskava. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u rerni. Kada se pita ohladi, pospite je šećerom u prahu.

*****

DOMAĆI KOLAČ

Potrebno je:

* 5 jaja

* 300 g šećera

* 2 dl jogurta

* 170 g ulja

* 270 g brašna

* 1/2 kesice praška za pecivo

* 400-500 g višanja

* malo šećera u prahu

* vanilin šećer


Umutite mikserom jaja i šećer, a zatim dodajte ostale sastojke - jogurt, ulje, brašno, prašak za pecivo i polako promešajte. Testo stavite u četvrtasti pleh podmazan uljem i posut brašnom. Preko toga poređajte oceđene višnje. Kako voće ne bi ostalo na vrhu nožem ili viljuškom ga gurnite malo nadole. Kolač pecite u zagrejanoj rerni oko 40 minuta, najpre na 200 stepeni, a zatim smanjite temperaturu na 180. Kada se potpuno ohladi pospite ga šećerom u prahu i isecite na kocke.

*****

BRZA TORTA SA PIŠKOTAMA

Potrebno je:

* 5 kiselih pavlaka

* 2 velike kutije piškota

* 10 kašika šećera

* vanilin šećer

* 2 kašike meda

* 500 g višanja

* šlag po želji


Na veliku tacnu poređajte jednu kutiju piškota, a preko toga ceđene višnje. Napravite krem tako što ćete kašikom umutiti kiselu pavlaku, med, vanilin šećer i šećer. Polovinu fila premažite preko voća. Zatim poređajte drugu kutiju piškota, a preko njih preostali fil. Tortu ohladite u frižideru nekoliko sati, a zatim je ukrasite višnjama ili umućenim šlagom.