Ponestalo vam je ideja? Evo predloga za brz i ukusan doručak
07. 11. 2019. u 08:20
Napravite: raskošan omlet; palačinke sa kukuruznim brašnom; mortadela loptice; mirisne rolne
Uštipci Depositphotos
UŠTIPCI RAZLIČITIH OBLIKA
Potrebno je:
- 250 g brašna + za posipanje radne površine
- 1/2 kesice suvog kvasca
- kašičica soli
- kašičica šećera
- 3-4 kašike prezli
- 6 kašika sira rendanog ili topljivog po izboru
Suvi kvasac potopite u pola čašice tople vode sa šećerom i solju, pa ostavite da nadođe. Brašno stavite u posudu, dodajte prezle i sir, pa pomešajte uz lagano dodavanje nadošlog kvasca. Potom testo ostavite pola sata da nadođe, pa ga na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite i isecite na željene oblike. Pokrijte toplom kuhinjskom krpom da odstoji još 15 minuta. U međuvremenu zagrejte ulje i pržite uštipke sa obe strane dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Služite ih tople sa jogurtom i mladim kajmakom.

ZAPEČENI TOPLI SENDVIČI
Potrebno je:
- tost
- šunka za picu
- sir
- pavlaka za kuvanje
- jaje
- puter
Premažite tost puterom, a sve ostale sastojke pomešajte u činiji. Potom i njih nanesite na tost, pa stavite u rernu zagrejanu na 180-200 stepeni da se peku 15-20 minuta. Sendviče služite tople uz krastavce ili neku drugu salatu.

RASKOŠAN OMLET
Potrebno je:
- 4 jajeta
- 100 ml jogurta, kiselog mleka ili kisele pavlake
- 50 g dimljene slanine ili kobasice po ukusu
- 100 g šampinjona
- kašika putera
- kašika ulja
- so, biber
- univerzalni začin
- sir po želji
Na zagrejanoj mešavini putera i ulja propržite na listiće iseckane šampinjone, dodajte dimljenu slaninu i pržite dok lepo ne porumeni. Penasto umutite jaja, dodajte jogurt ili kiselo mleko, začinite po ukusu, pa mešavinu prelijte preko pečuraka i dimljene slanine, a onda sve zajedno pržite. Oblikovani i prženi omlet prebacite iz tiganja na tanjir i odmah služite. Možete da poslužite na listovima zelene salate, sa ražanim hlebom i sveže ceđenim sokom od pomorandže.

PALAČINKE SA KUKURUZNIM BRAŠNOM
Potrebno je:
- šolja kukuruznog brašna
- šolja pšeničnog brašna
- šolja jogurta
- šolja mleka
- 1/4 šolje ulja
- kašičica soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 jajeta
Napomena: mera je šolja od 250 ml
U činiji pomešajte sve suve sastojke. Potom dodajte jaja, mleko, jogurt i ulje, pa umutite mikserom tek toliko da se sve sjedini. Ostavite da odstoji desetak minuta, a potom pecite palačinke na teflonskom tiganju premazanom sa malo ulja. Pecite tri minuta sa jedne strane, onda ih okrenite i pecite još dva minuta sa druge strane, ili dok fino ne porumene. Namaz i prilog služite po želji.

MORTADELA LOPTICE
Potrebno je:
- 200 g mortadele
- 100 g sredine hleba
- čaša mleka
- 2 kašike rendanog parmezana
- jaje
- so, biber
- prezle
- ulje za prženje
Isecite sredinu hleba na kockice, stavite u dublji sud, pa preko sipajte mleko da hleb ogrezne. I mortadelu iseckajte na kockice. U drugoj činiji viljuškom izmešajte jaje, dodajte parmezan, seckanu mortadelu, isceđen hleb, mleveni biber i, ako je potrebno, malo soli. Rukama oblikujte loptice. Uvaljajte ih u prezle i pržite u zagrejanom ulju dok ne porumene. Pržene vadite na tanjir obložen papirnatim ubrusom i služite odmah.

MIRISNA ROLNA
Potrebno je:
- 2 šolje brašna
- 4 kašike putera
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- kašičica sode bikarbone
- šoljica kiselog mleka
- so, biber
- 400 g šunke
- sir po želji
U brašno dodajte iseckani puter, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kiselo mleko, so i biber, pa zamesite testo. Izvadite testo na pobrašnjenu površinu i rukama tapkajući napravite kvadrat veličine odabranog pleha za pečenje. Preko rasporedite šunku i sir. Zavijte u rolnu i pecite 20-25 minuta u rerni na 190 stepeni.

PALENTA IZ RERNE
Potrebno je:
- 2 šolje palente
- kašičica putera
- 6 šolja vode
- glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2-3 šolje paradajz sosa iz konzerve
- biber, so
- ulje
- 2 šolje rendanog kačkavalja
- teglica mariniranih šampinjona
Stavite vodu da proključa i sipajte malo soli, puter i palentu. Kuvajte dok se palenta ne zgusne. Sipajte je u pleh namazan puterom, poravnajte i ostavite da se ohladi. Za to vreme na ulju izdinstajte luk da omekša i blago porumeni i dodajte paradajz sos, pa krčkajte još 5 minuta. Dodajte biber i malo soli. Na ohlađenu palentu nanesite paradajz sos, a preko pospite kačkavalj. Potom stavite otkriveno u rerni da se peče na 200 stepeni, 25-30 minuta. Palenta je pečena kada se uhvati rumena korica i sir istopi. Pečenu palentu secite na kocke i služite toplu, prelivenu paradajz sosom ili posutu mariniranim pečurkama.

GURMANSKA PROJA
Potrebno je:
- 3 jajeta
- 2 čaše kisele vode
- 2 kašike ajvara
- šolja pšeničnog brašna
- šolja kukuruznog brašna
- 1/2 šolje kukuruznog griza
- kesica praška za pecivo
- 2 kašičice soli
- 100 g suvog mesa
- 100 g kačkavalja
- 2 kisela krastavčića
Umutite mikserom jaja, pa dodajte kiselu vodu, a zatim i ajvar. Polako sve sjedinite, pa postepeno uz blago mešanje sipajte prvo pšenično brašno, potom kukuruzno i na kraju griz. Posolite, pa sve blago sjedinite. Na kraju umešajte sitno iseckano suvo meso, kačkavalj i krastavčiće. Dobijenu smesu sipajte u podmazan pleh sa kalupčićima i pecite 30 minuta u rerni, na 200 stepeni. Služite toplo uz jogurt ili kiselo mleko.