KREM-ČORBA


Potrebno je:

- 500 g šargarepe

- 1 manja glavica crnog luka

- 50 g maslaca

- 1 kašika brašna

- 150 g kisele pavlake

- 1 kašika biljnog začina

- so, biber

- seckani peršun po želji

Očistite šargarepu i 3/4 od pripremljene količine sitno narendajte, a ostatak iseckajte na kockice. Propržite na maslacu sitno iseckan crni luk, dodajte kašiku brašna i uz stalno mešanje polako dolijte litar tople vode. Zatim dodajte biljni začin i šargarepu i kuvajte 40 minuta uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja čorbu posolite i začinite biberom. Sklonite sa ringle, dodajte kiselu pavlaku i dobro promešajte. Poslužite čorbu dok je topla, a po želji možete dodati seckan peršun i još malo pavlake na sredini posude.


KUVANA JUNETINA


Potrebno je:

- 1 kg junetine

- 500 g šargarepe (može u kombinaciji sa krompirom)

- so, biber

- biljni začin


Meso isecite na veće kocke, šargarepu (krompir) na polovine ili četvrtine i sve zajedno kuvajte u dubljem loncu sa malo soli. S obzirom na to da će se povrće brže skuvati od mesa, izvadite ga iz lonca i ostavite da se ohladi. Pre nego što meso sklonite sa ringle, dodajte biljni začin i biber. Od vode u kojoj ste kuvali junetinu možete da napravite supu. Meso servirajte sa povrćem, a kao prilog uz ovo jelo odlično ide ren ili domaći sos od paradajza.

MIMOZA SALATA

Potrebno je:

- 200 g šunke

- 200 g kačkavalja

- 100 g šargarepe

- 200 g majoneza

- 300 g kisele pavlake

- 3 crvena krompira srednje veličine

- 2 jajeta

- soli po ukusu


Skuvajte krompir i šargarepu i posebno obarite jaja. Na dnu činije krupnije narendajte krompir, posolite i premažite tankim slojem majoneza i kisele pavlake. Preko narendajte šargarepu, nanesite drugi sloj majoneza i pavlake, zatim naseckajte šunku, pa ponovo stavite majonez i pavlaku. U sledećem redu iseckajte jaja ili samo belanca (žumanca možete iskoristiti za dekoraciju) i ponovite postupak sa majonezom i pavlakom. Zatim sitno narendajte kačkavalj, a preko stavite seckano žumance. Salatu možete da dekorišete cvetom od barene šargarepe, sa malo peršuna ili maslina.


MAKARONE SA POVRĆEM


Potrebno je:

- 400 g makarona

- 300 g belog pilećeg mesa

- 1 tikvica

- 2-3 šargarepe

- nekoliko čeri paradajza

- so, biber

- biljni začin

- origano


Pileće meso iseckajte na kockice i propržite na ulju sa malo soli, biljnog začina i bibera. Odvojeno skuvajte testeninu i povrće (šargarepu i tikivce). Kada se povrće ohladi iseckajte ga na kockice, a čeri paradjz na polovine. U dublju posudu stavite makarone, povrće, pileće meso, dodajte origano i još začina ako je potrebno i sve zajedno lagano promešajte. Ukoliko želite da obogatite obrok stavite i majonez.



ROLAT OD MLEVENOG MESA


Potrebno je:

- 1 kg mešanog mlevenog mesa

- 1/2 pakovanja šampinjona

- 1 veća glavica crnog luka

- 2 čena belog luka

- pola vezice peršuna

- 50 g prezli

- 3 kašike mleka

- 1-2 veće šargarepe

- 3 jajeta

- so, biber

Očistite i iseckajte šampinjone i propržite ih na ulju. U veliku posudu stavite mleveno meso, dodajte jaja, sitno iseckan beli i crni luk, šargarepu, peršun, prezle, šampinjone i začine. Dobro umesite smesu i dodajte kašiku po kašiku mleka. Prekrijte posudu providnom folijom i ostavite u fružideru sat vremena. U međuvremenu pripremite pravougaonu posudu za pečenje, papir za pečenje premažite uljem i preko njega stavite mleveno meso. Zatim uvijte lagano u rolat i stavite u zagrejanu rernu da se peče na 200 stepeni, ali da papir bude otkriven. Kada rolat porumeni, pokrijte ga aluminijumskom folijom i ostavite da se dobro ispeče.

PILETINA PEČENA U RERNI


Potrebno je:

- jedno pile

- 1 kg krompira

- nekoliko većih šargarepa

- 1 crni luk

- so

- biljni začin

Pile, šargarepu i luk skuvajte kratko u vodi, a zatim od te tečnosti napravite ukusnu domaću supu. Kada se meso malo ohladi, dobro ga začinite sa spoljašnje i unutrašnje strane i stavite u pleh prethodno podmazan uljem. Okolo poređajte seckani krompir, šargarepu i luk i pecite dok meso ne bude rumeno i hrsavo.