Povrće koje treba jesti kuvano

S. D.

20. 10. 2019. u 12:09

Osim svežeg, postoji i povrće čiji se antioksidansi bolje apsorbuju ako se prethodno kuvaju. Kako biste maksimalno iskoristili hranljive sastojke iz njih, najbolje bi bilo da ih termički obradite

Поврће које треба јести кувано

Depositphotos

ČESTO čitamo i slušamo o tome da je povrće najbolje konzumirati u svežem stanju, jer je bogato vitaminima i mineralima. Ali postoji i ono čiji se antioksidansi bolje apsorbuju ako se prethodno kuvaju.

Kako biste maksimalno iskoristili hranljive sastojke iz šargarepe, belog krompira, cvekle, karfiola i špargle, najbolje bi bilo da ih termički obradite. Na taj način se bolje apsorbuje beta-karoten iz šargarepe, krompira, tikvica i bundeve.

Svakako je bolje da jedete i takvo povrće nego da ga uopšte ne konzumirate. Ali kuvajte ga pažljivo (da dovoljno smekša), ali ne predugo (kako ne bi bilo kašasto).


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije